112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Militaire troepenmacht steekt IJssel over

Noodbrug bij Welsum en Olst

Zwolle – Komende week vertrekt het hoofdbestanddeel van de Nederlandse bijdrage aan de grote NAVO-oefening Steadfast Defender 2024 naar het eerste oefengebied, in Duitsland. Het vertrek vanuit Oirschot en de verplaatsing zelf zijn onderdeel van de oefening. In de vroege ochtend van 10 april zullen militairen bij Welsum en Olst een noodbrug bouwen om tientallen voertuigen en militairen van 42 Battle Group over de IJssel zetten. De rest van de troepenmacht zal die dag via andere routes naar het oefenterrein in Duitsland gaan.

De grootschalige oefenactiviteiten zorgen op bepaalde momenten voor verhoogde militaire presentie en zichtbaarheid op het Nederlandse wegennet. Alleen de rivier-oversteek vindt plaats op een niet toegankelijke locatie en is niet zichtbaar voor publiek. Wel kunnen geïnteresseerden via de social mediakanalen van de landmacht een beeld van de operatie krijgen.

Gevecht van de verbonden wapens

Van half tot eind april beoefent de Koninklijke Landmacht op Gefechtsübungszentrum (Güz) Altmark met ruim 4.000 militairen het militair landoptreden in een grootschalig conflict. In het ‘gevecht van de verbonden wapens’ moeten alle militaire disciplines samen opereren en elkaar versterken. Verkenners, vuursteun en luchtdoelverdediging ondersteunen de pantserinfanterie in het gevecht, terwijl de bevoorrading en transport moeten zorgen dat de manoeuvre-eenheden het kunnen volhouden en de geneeskundige keten voor een beheerste afvoer en behandeling van slachtoffers zorgt. De commandant van 13 Lichte Brigade vormt met zijn eenheid de kern van de gevechtskracht en stuurt het multidisciplinaire optreden aan. Eén onderdeel met de naam ‘42 Battle Group’ vervolgt in mei de tocht oostwaarts en rijdt door Polen naar Litouwen. Daar houdt deze eenheid van 800 militairen en circa 200 voertuigen nog een tweede veldoefening van twee weken.

Steadfast Defender 2024

Het is voor het eerst dat zo’n grote Nederlandse eenheid een strategische verplaatsing van deze afstand over de weg aflegt. Het is onderdeel van de oefening Steadfast Defender, waarmee de NAVO beoefent en laat zien hoe het snel troepen op de Oostflank kan krijgen, als daar het bondgenootschappelijk grondgebied in gevaar is. Aan Steadfast Defender doen in totaal 90.000 militairen van 32 NAVO-lidstaten mee, van alle krijgsmachtdelen. Nederland participeert in totaal met zo’n 5.000 militairen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button