EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Meer mensen verhuizen naar Zwolle dan dat mensen uit Zwolle vertrekken

Zwolle – Je hoort veel over de woningmarkt. Huizenprijzen liggen hoog, woningen worden snel verkocht en: Zwolle is een economische topregio die hard groeit. Om iedereen die wat met de woningmarkt te maken heeft inzicht te geven in de stand van de woningmarkt heeft de gemeente een website, met dashboards en veel cijfers, gelanceerd. Wat je daarop kunt vinden? Bijvoorbeeld dat er in het eerste kwartaal van dit jaar meer mensen naar Zwolle verhuisden, dan dat mensen uit Zwolle verhuisden.

Michel Brinkhuis

Data-analist voor RTV Focus Zwolle. Ook voor jouw bedrijf? Kijk op www.michelbrinkhuis.nl.

Dat kun je afleiden uit het aantal mensen dat zich in Zwolle vestigt, en het aantal mensen dat vertrekt. En uit de cijfers blijkt dat Zwolle nog steeds populair is. In de eerste drie maanden van 2019 kwamen er namelijk 1776 mensen van buiten Zwolle in de stad wonen. Daarentegen vertrokken 1496 mensen vanuit Zwolle naar een andere plaats. Dat betekent dat deze verhuizingen een bijdrage van 280 extra inwoners leverden aan het inwonersaantal van Zwolle.

Zo’n groei dankzij verhuizingen, van 280 mensen, is een record als je kijkt naar de cijfers van de afgelopen tien jaar. Vorig jaar was dat aantal 242 mensen in de eerste drie maanden, en het vorige record is terug te vinden in de kwartaalcijfers van 2009. Toen verhuisden er 266 mensen meer naar Zwolle dan dat er mensen vertrokken.

In de eerste drie maanden van vorig jaar kwamen er wel meer mensen in Zwolle wonen dan dit jaar: 1776 dit jaar tegenover 1816 vorig jaar. Maar er verhuisden toen ook meer mensen vanuit Zwolle naar een andere plaats. Helaas zijn er geen maand- of kwartaalcijfers bekend van de verhuizingen binnen Zwolle. Anders zou je er een conclusie over de hele woningmarkt over kunnen trekken, wat nu alleen beperkt is tot mensen die in Zwolle komen wonen of de stad verlaten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button