Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Luxe hotel met gouden cabines, hostel en grandcafé begin maart open in Zwolle

Zwolle – Zeven zeer luxe hotelkamers, 24 luxere hostelbedden, een grandcafé en culturele evenementen! Dat zijn de ingrediënten voor De Staatsman. De nieuwe horecagelegenheid die begin maart opent aan de Diezerstraat in het oude Statenzaalcomplex. Eerst gaat het het grandcafé open. Een maandje later, op 1 april, moet ook het hotel en de hostel klaar zijn.

De Staatsman: luxe hotelkamers met cabines in goud

In 2019 diende de combinatie ‘Pelsertoren en Horeca Mannen’ een gezamenlijk plan in bij de gemeente Zwolle  om een unieke plek te creëren in het unieke gebouw van de Statenzaal. Nu, drie jaar later,  gaan ze open onder de naam ‘De Staatsman’. “Het is geweldig dat we in zo’n iconisch gebouw onze plannen tot leven kunnen brengen”, vertelt Andries van de Veen van de Pelsertoren. “In het hotelgedeelte gaan we voor luxe en stijl, passend bij het karakter van het gebouw. Gasten overnachten straks misschien in de commissariskamer, dat is toch bijzonder.” Dat het luxe wordt staat buiten kijf. “Vroeger was dit het Provinciehuis van Overijssel. Er zaten dan ook hele mooie statige kantoorruimtes in. Die hebben we omgebouwd tot luxe hotelkamers. “vertelt Andries.

tekst gaat verder onder de foto

 

Roomservice, badjassen

“Dat ombouwen is nog best wel lastig. Omdat het een rijksmonument is mag je er niets aan veranderen”. Dus was het nog een groot probleem om bijvoorbeeld het sanitair aan te leggen. Maar daar hebben de uitbaters iets op gevonden. “In de kamers komen luxe gouden cabines die dus helemaal los staan. Een soort schatkistjes, sierraden kistjes met luxe sanitair. Maar ook vrijstaande baden.”  De hotelkamers gaan ongeveer 200 euro per nacht kosten. “Maar”, zo stelt de nieuwe exploitant, “Zoiets is er in Zwolle nog niet. Het pand is al iconisch, we hebben roomservice, de badjassen liggen klaar. Dit wordt heel bijzonder!”.

Hostel met tiny houses als slaapcabine

In het achterste gedeelte van het pand komt de hostel met ongeveer 24 slaapplekken. “Dit is een nieuwer gedeelte dat later bij het pand is aangebouwd. Op de begane grond komt een huiskamer, waar je kunt zitten en waar je bijvoorbeeld een pizza kunt opwarmen. Op de verdiepingen kun je straks slapen.” Toch wordt het niet een hostel zoals een jeugdherberg. “Meestal heb je weinig privacy in een hostel. Dat willen we anders. Daarom gaan we op de verdiepingen een soort tiny houses maken, een soort slaapcabines waardoor je meer privacy hebt. Het wordt een hostel de luxe. Wel heb je gedeeld sanitair. De prijs voor de luxe hostel komt te liggen op ongeveer 40 euro per nacht.”

Grand café

Henk Schippers van de Horecamannen gaat het grand café runnen. “Het wordt een sfeervol grand café met een bijzondere binnentuin. Een bezoek aan dit historische pand wordt straks een hele bijzondere ervaring. We gaan open van 10 tot 10 uur ’s avonds en hotelgasten kunnen hier natuurlijk ook ontbijten.” Schippers is ook verantwoordelijk voor het culturele programma binnen de Staatsman. “Het blijft natuurlijk een trouwlocatie, maar er komen ook allerlei culturele activiteiten zoals livemuziek. De eerste activiteit staat gepland op Internationale Vrouwendag.” Geheel passend bij de oorsprong van het pand. Er komt ruimte voor activiteiten gericht op de democratie. “Deze locatie verdient de aandacht om er een bijzondere plek van te maken waarbij de historische waarde bewaard blijft.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button