Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

‘Lübeckplein moet berglandschap worden met zittribunes’

Zwolle – ‘Het Lübeckplein moet een kunstmatig berglandschap met zittribunes worden’. Dit is één van de uitkomsten uit het onderzoek om het Hanzeland levendiger te maken.

Donderdagmiddag zijn door een Duits architectencollectief nieuwe ideeën gepresenteerd voor het ‘kale’ Hanzeland. Dat was nodig omdat bewoners, studenten en werkenden het gebied steenachtig en kaal vinden. Er mag meer groen komen en meer levendigheid. En dan wordt er gesproken over het deel waar de kantoren staan. Over het woonwijkje is men best tevreden.

Tijdens de bijeenkomst van bewoners en geïnteresseerden zijn de ideeën gepresenteerd. De echte Quick Wins zitten volgens de architect Raumspielkunst in een nieuwe belevingsroute voor studenten, het gebied aantrekkelijker maken met ‘hotspots’ en meer groen en leissure.

Belevingsroute studenten

‘Om meer levendigheid te krijgen in het ‘kantoren’ gebied kun je de stroom studenten splitsen’, aldus Raumspielkunst. Er komen dan 2 routes van en naar het station. De nieuwe route, die even lang is in afstand en looptijd, gaat over de Hanzelaan. Studenten en andere gebruikers kunnen straks genieten van meer groen.  Een skatebaan, mini paviljoens en urban gar-dening langs de route maken het aantrekkelijk.

Groen en verblijfskwaliteit

Ook het inzetten van meer groen moet het het Hanzeland  prettiger maken. Bijzonder op het Lübeckplein en langs de zuidzijde van de Hanzelaan. Raumspielkunst: ‘We denken aan zitmeubels gecombineerd met fitnessfuncties en  banken met wifi-hotspot. Ook hebben we ideeën over zittribunes zodat mensen kunnen kijken naar kleine concerten en bijvoorbeeld een buitenbios.’ Die zittribunes moeten de vorm krijgen van een kunstmatig berglandschap, aan gevuld met bomen en planten. Gaming faciliteiten en speelplaatsen moeten zorgen voor meer contact tussen bewoners, studenten en kantoormensen.

Haventje Noordzeelaan Hanzeland Zwolle
Haventje Noordzeelaan Hanzeland Zwolle

Maar de ideeën gaan verder. Zo moet er drijvende tuinen komen in de waterbak langs het stadskantoor en zijn er plannen voor ‘urban gar-dening’ langs  het spoorgedeelte. In dit gedeelte wordt ook een skatepark, een kinder avonturen speelplaats en pop-up paviljoentjes voorgesteld.

Op het parkeerterrein voor het oude Hanzebad en bij het Rijksgebouwencomplex zijn ideeën voor meer sport en recreatie. Hier wil de architect een verhoogd niveau maken, boven de geparkeerde auto’s, met wandelpaden en de nodige sport- en recreatiemogelijkheden.

Aanpak leegstand

Ook de aanpak van de leegstand moet het gebied levendiger maken.  Dat betekent herbestemming van kantoorpanden naar woonunits en het toegankelijker maken van de begane grond zones van de kantoorpanden. Een wijkcentrum met een gemeenschappelijke werkplaats zou goed passen in zo’n leegstaand pand.

 

Het is nu aan de gemeente, bewoners, vastgoedeigenaren en andere belanghebbende om de ideeën verder te beoordelen en daar waar mogelijk verder uit te werken.

 

 

Hanzelaan in de buurt van Wartsila
Hanzelaan in de buurt van Wärtsila
Lübeckplein Hanzeland Zwolle
Lübeckplein Hanzeland Zwolle

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button