Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Lesbrieven bij de tentoonstelling ‘Jodenvervolging in 12 portretten’

Zwolle – Stichting Judaïca Zwolle heeft in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel en met advies van Stadkamer lesbrieven ontwikkeld bij de tentoonstelling ‘Jodenvervolging in 12 portretten’. Het lesmateriaal werd woensdagochtend gepresenteerd bij Kindcentrum Aquamarijn aan de Turfmarkt in Zwolle. Hier werden de lesbrieven ook overhandigd aan wethouder Jan Brink. De kinderen van groep 7 gingen ter plekke de eerste les van het pakket uitvoeren.

12 portretten

St. Judaïca, een educatieve organisatie omtrent de joodse cultuur, organiseert haar activiteiten vooral in de Zwolse synagoge. In de mobiele tentoonstelling ‘Jodenvervolging in 12 portretten’ wordt aan de hand van korte levensverhalen van 12 Joodse Zwollenaren zichtbaar gemaakt welke impact de vervolgingen van de nazi’s hadden op hun leven. De tentoonstelling in de vorm van roll-ups kan gehuurd worden door scholen en andere geïnteresseerden.

Lezen en leren begrijpen

De 12 lesbrieven dienen als leidraad bij het bekijken, lezen en leren begrijpen van de persoonlijke levensgeschiedenissen van vervolgde Joden in de Tweede Wereldoorlog. Doelgroep is de bovenbouw van het basisonderwijs, voor leerkrachten is er een handleiding beschikbaar waarin tips te vinden zijn hoe de lesbrieven te gebruiken.

Samenwerkingen

De lesbrieven zijn mede gefinancierd door Stichting het Hervormd Weeshuis en Historisch Centrum Overijssel en zijn gratis te downloaden via de website van Stichting Judaica, waarop ook alle 12 portretten zijn terug te vinden. Het materiaal wordt ook ten behoeve van leerkrachten opgenomen in het educatieve aanbod van het Historisch Centrum Overijssel, tevens te vinden via Stadkamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button