Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Ledenadviseur en contacthond uniek duo in zorg voor mensen met dementie

Zwolle – In Nederland tellen we momenteel 270.000 ouderen met dementie en dit aantal zal in de komende 10 tot 20 jaar verdubbelen tot 540.000. Ondertussen kent de zorg een steeds hoger verloop en ziekteverzuim en is er een tekort aan gespecialiseerd personeel. Om die reden start Icare Ledenvereniging voor haar leden met de inzet van een contacthond van Stichting Blijf. Want een bezoek van de ledenadviseur van de ledenvereniging mét een getrainde contacthond kan het leven van iemand met dementie sterk verbeteren. Zo’n huisbezoek is mogelijk vanaf januari 2021, alleen via de ledenvereniging. Er is plaats voor honderd afspraken.

De contacthond en ledenadviseur vormen een uniek duo dat meerwaarde biedt in het leven van mensen met dementie. De contacthonden kunnen waarnemen wat mensen niet waarnemen en zorgen voor blije momenten. Ze verleiden mensen tot bewegen, doorbreken dwaalgedrag en verdriet en helpen bij het leren doorgronden van onbegrepen gedrag. Ook ruikt de hond wanneer iemand angstig is en zich niet op zijn of haar gemak voelt. De hond legt contact op een manier die cliënten met dementie prettig vinden. De ledenadviseur die samenwerkt met de contacthond vertaalt haar observaties en ervaringen van leden met de contacthond naar een betere aansluiting op de wensen en behoeften van degene met dementie. Zo vergroot de hond samen met de ledenadviseur het welzijn en welbevinden van leden en kan zorg en ondersteuning nog beter worden ingezet.

Vacature voor ledenadviseur mét contacthond

De ledenvereniging en Blijf gaan een contract aan met elkaar voor acht jaar: de periode dat de contacthond inzetbaar is, daarna gaat hij met pensioen. De ledenvereniging gaat werken met twee duo’s van een ledenadviseur en een contacthond. De training van de contacthond en van de medewerkers, het voer en de eventuele dierenarts zijn onderdeel van het achtjarig contract tussen de ledenvereniging en Blijf. Voor twee komende contacthond-pups zoekt de ledenvereniging naar twee ledenadviseurs. Zij worden samen met Blijfhonden intensief opgeleid. Daarnaast kunnen ze thuis van de contacthond genieten als huishond. De hond komt bij hen in huis wonen en gaat een aantal dagdelen per week mee naar het werk en mee op bezoek bij leden. Op ledenvereniging.nl is de vacature te vinden voor de functie van ledenadviseur met contacthond. Ook kan men daar een huisbezoek aanvragen.

 Opleiding en training contacthond

De Stichting Blijf richt zich op een verantwoorde inzet van contacthonden door zorgprofessionals in de ouderenzorg voor mensen met dementie. Stichting Blijf selecteert en plaatst contacthonden vanaf pup bij ledenadviseurs van Icare Ledenvereniging en zorgt voor volledige opleiding, begeleiding en accreditatie. Dit zowel op het vlak van werken met mensen met dementie als het professioneel opvoeden, trainen en inzetten van contacthonden. De ledenvereniging helpt mensen om het beste uit het leven te halen. Bijvoorbeeld voor wie meer comfort of gemak thuis wil of wel wat hulp kan gebruiken. Maar ook als het even minder gaat. Al 320.000 huishoudens zijn lid van de ledenvereniging.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button