HanzelandKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Kunstontwerp van Afke van Halen wint wedstrijd Maak Artikel 1 zichtbaar

Zwolle – Het ontwerp van kunstenares Afke van Halen is de winnaar in de wedstrijd ‘Wie maakt Artikel 1 uit te grondwet op een kunstzinnige manier zichtbaar’. Gemeente Zwolle schreef hiervoor een prijsvraag uit. De gemeenteraad had het college hier eerder in een motie om gevraagd. Iedereen met creatieve ideeën kon deze indienen. Uit de inzendingen koost de jury drie ontwerpen waarop iedereen digitaal zijn of haar stem kon uitbrengen. Van de in totaal 423 uitgebrachte stemmen, werden er 172 uitgebracht op het ontwerp van Afke van Halen. De kunstenaar krijgt nu budget om het idee daadwerkelijk uit te voeren.

De andere twee ontwerpen waarop gestemd kon worden waren het Pasfotoproject van Fabriek Fanatiek en De Stille Trom (101 stemmen) en Video Installatie van Simone Peelen (150 stemmen).

Mensbeelden

Het idee voor het winnende ontwerp bestaat uit een groepje zeer diverse mensbeelden gemaakt uit boomstammen en takken. Ze ogen oud en jong, soms schattig, soms grillig of lelijk, soms aanraakbaar, soms juist stekelig. In en tussen de houten mensbeelden zitten kleine spiegeltjes verstopt die de kijker een blik op zichzelf gunnen, of op zijn of haar naaste. Kortom, reflectie alom rond artikel 1 en de mensen om ons heen. De volledige tekst van Artikel 1 is te lezen bij het uiteindelijke kunstwerk .

De kunstenares gebruikt voor dit ontwerp in de basis hout. Afke van Halen: “Als beeldhouwer was hout ‘mijn eerste grote liefde’: het is van oorsprong levend materiaal, heel puur en eerlijk. Maar het is ook vergankelijk, wat eigenzinnig en soms heel grillig en lastig om mee te werken. Bijna menselijk dus.”

De kunstenares gaat nu het ontwerp verder uitwerken en concreet uitvoeren. Het is de bedoeling dat het kunstobject half september een plek krijgt in de hal van het stadskantoor aan het Lübeckplein.

Gerelateerde artikelen

Back to top button