112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kick Out Zwarte Piet actiegroep gaat demonstreren bij Ter Pelkwijkpark

Zwolle – De landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat vandaag, tijdens de intocht van Sinterklaas, demonstreren in het Ter Pelkwijkpark. Dit park ligt aan de route van de Sinterklaasintocht in Zwolle. Uit veiligheidsoverwegingen is politiebegeleiding aanwezig. Er zijn geluiden van een tegenactie van voetbalhooligans.

De KOZP kondigde zo’n twee weken geleden aan te gaan actievoeren in verschillende steden in Nederland. De groep is tegenstander van de ‘racistische karikatuur’ van Zwarte Piet, zo laten ze weten via Facebook. Ze willen hun stem laten horen voor een inclusief Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme en uitsluiting. Er volgde een oproep aan geïnteresseerden om invulling te geven aan lokale acties. De groep Theater voor Iedereen, onder leiding van Storm Vogel uit Kampen, pakte de handschoen op en gaat vandaag in Zwolle demonstreren met zo’n 50 man.

Busvervoer naar demonstratielocatie

De groep verzamelt aan het begin van de middag bij het politiebureau aan de Koggelaan waarna ze per bus naar het demonstratievak naast het Kerkbrugje in het Ter Pelkwijkpark worden gebracht. Rond 4 uur staat een bus voor de actievoerders klaar om ze weer op te pikken.

KOZP meldt over de actie in Zwolle: “Bij het Ter Pelkwijkpark zullen wij plaats nemen langs de route en op de Sint wachten om met zijn allen een statement te maken dat wij racisme onder het mom van een kinderfeest niet tolereren. Als de Sint en zijn racistische karikaturen ons voorbij zijn, worden wij door de politie terug begeleid naar de Koggelaan’.

Vreedzaam protest

De groep streeft naar eigen zeggen een vreedzaam protest na: “KOZP is niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten en met een goed, rustig en vreedzaam hart zijn of haar mening te uiten.”

Burgemeester Meijer

Burgemeester Meijer verklaarde vrijdagavond het volgende: “Zoals bekend hebben we afgelopen week een kennisgeving ontvangen waarin een protest is aangekondigd tijdens de intocht van Sinterklaas. De afgelopen dagen hebben we duidelijke signalen gekregen dat er ook mensen zijn die deze demonstratie willen verhinderen. We zetten er desondanks op in om deze demonstratie mogelijk te maken. Het recht op demonstreren is immers een grondrecht in Nederland, iedereen mag zijn of haar mening geven. Ook in Zwolle. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat Zwolle tijdens de intocht van Sinterklaas een veilige omgeving is voor iedereen; kinderen, ouders en demonstranten. In Zwolle respecteren we elkaar en mogen verschillende opvattingen er zijn. Laten we er morgen een mooie dag van maken”. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button