KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

JOVD roept gemeente op tot tijdelijk carbidverbod

Zwolle – De JOVD Zwolle e.o., de politieke jongerenorganisatie van de VVD, is geen voorstander van het toestaan van carbidschieten in de Zwolse regio rondom oud en nieuw. De organisatie is van mening dat er rondom de jaarwisseling een consistent beleid gevoerd moet worden. Het is van mening dat er dit jaar, net als voor vuurwerk, een tijdelijk totaalverbod op carbid komen. “De Zwolse burgemeester heeft besloten dat carbidschieten voorlopig gewoon door kan gaan. Onbegrijpelijk, want carbidschieten brengt diverse gevaren met zich mee,” aldus Mariska Kamminga, vicevoorzitter van de Zwolse JOVD.

Het carbidschieten veroorzaakt nu slechts een relatief klein deel van het aantal slachtoffers rondom oud en nieuw, maar de populariteit naar carbid groeit sinds er een landelijk vuurwerkverbod van kracht is. “Dit zorgt volgens ons zeer waarschijnlijk voor meer slachtoffers en daarnaast bestaat er de kans dat mensen bijeen gaan komen in te grote groepen. Met als direct gevolg dat het coronavirus onder feestvierders vrij spel krijgt. Het vuurwerkverbod is er juist gekomen om de zorg enigszins te ontzien en daarnaast moeten de coronamaatregelen handhaafbaar blijven. Trek één lijn,” aldus Kamminga.

Carbidschieten staat sinds 2014 op de nationale erfgoedlijst, maar de Zwolse JOVD hoopt dat de gemeente dit jaar veiligheid op nummer één zet rond de jaarwisseling. “Uiteraard begrijpen wij dat iedereen het jaar knallend wil afsluiten en normaal gesproken is carbidschieten ook geen probleem. Maar onder de huidige omstandigheden moeten we onze handen, op afstand, ineenslaan om het coronavirus eronder te krijgen. In onzekere tijden is er behoefte aan een consistent en te handhaven beleid. Grote groepen bij elkaar moeten we vermijden en de zorg moeten we ontlasten. Daarom roept de JOVD de burgemeester op om dit jaar het carbidschieten in de gemeente Zwolle te verbieden,” besluit Kamminga.

Gerelateerde artikelen

Back to top button