Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Jongerenorganisatie VVD wil vuurwerkvrij Zwolle; alleen nog vuurwerkshows

Zwolle – De JOVD Zwolle e.o., de onafhankelijk jongerenorganisatie van de VVD, maakt zich zorgen over de koers van de gemeente Zwolle als het gaat om consumentenvuurwerk. Ook afgelopen oud en nieuw zijn er diverse ongevallen geweest waarbij vuurwerk zowel direct als indirect van invloed was, en wat de Zwolse JOVD betreft is de maat nu vol. “Afgelopen oud en nieuw heeft de gemeente bijvoorbeeld de zogeheten ‘vuurwerkvrije zones’ getest. Een knap staaltje symboolpolitiek, waar de burger echter niets mee opschiet,” stelt Maurice Schurink, voorzitter van de JOVD Zwolle e.o.

Vuurwerkproblematiek

Hoewel zo’n initiatief zeker goed bedoeld is, laat het de naïviteit over de voortslepende vuurwerkproblematiek weer duidelijk zien. Vuurwerk brengt met haar explosies aan licht geen zon, maar gevaarlijk grote hoeveelheden fijnstof met zich mee. Als gevolg daarvan ontstaat er mist met onder andere een kettingbotsing op de A28 tot gevolg. “Het is niet uit te leggen dat onze gemeente, welke juist wil verduurzamen en ecologischer wil worden, een loopje neemt met de veiligheid van haar inwoners en zelfs een lolletje maakt van iets gevaarlijks als vuurwerk,” aldus Schurink.

Traditie

Al sinds jaar en dag is het afsteken van vuurwerk een traditie in het hele land. Ook afgelopen nieuwjaarsnacht is er voor vele tientallen miljoenen tot ontploffing gebracht en de lucht in geschoten. “Ook wij vinden vuurwerk fantastisch, maar dat mag niet ten koste gaan van gezondheid en veiligheid.” Daarom pleiten wij er als organisatie voor om in Zwolle het consumentenvuurwerk uit te bannen en alleen nog op aangewezen plekken professionele vuurwerkshows toe te staan die vanuit de gemeente worden georganiseerd. In de gemeente Apeldoorn is het de JOVD al gelukt om het gemeentebestuur de vuurwerkmist uit het zicht te blazen, en nu is de Zwolse tak dat ook van plan. “Zo blijkt het dat de JOVD in Zwolle, net als in Apeldoorn, de plaatselijke politiek weer de juiste weg moet wijzen”.

Gerelateerde artikelen

Back to top button