Jongeren in Zwolle krijgen ‘Bouwdepot’ voor hun toekomst
Zwolle – De fracties van D66, CDA en ChristenUnie hebben een Initiatiefvoorstel ingediend voor een pilot voor een ‘Zwolse Bouwdepot’ voor Zwolse jongeren. Daarin krijgen jongeren een jaar lang maandelijks een vast inkomen, zonder voorwaarden of beperkingen. Het staat in een brief die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Het idee is dat deze jongeren door de financiële rust kunnen werken aan hun persoonlijke doelen voor de toekomst en de situatie waarin zij zich bevinden kunnen verbeteren. Het draagt daarmee bij aan de doelstelling van de gemeente van het voorkomen van maatschappelijke opvang, het bieden van een veilig thuis en arbeidsparticipatie. Het Initiatiefvoorstel vermeldt een start van de pilot per 1 januari 2025.
Het college deelt de zorg van de fracties over jongeren uit Zwolle die te maken hebben met (dreigende) dak- en thuisloosheid of een onveilige of onstabiele thuissituatie. Binnen de maatschappelijke opvang is dit een van de groepen waar extra aandacht voor is.
Doelgroep
In het voorstel kiest men voor jongeren vanaf 21 jaar. Het college ziet echter de meeste urgentie onder jongeren tussen de 18 en 21 jaar, onder andere wanneer ouders geen invulling geven
aan hun financiële verantwoordelijkheid voor hun kind tot het 21ste jaar. Bijvoorbeeld vanwege een ontwrichte thuissituatie. Verder is het voorstel om kleiner te starten en te beginnen met 10
jongeren. Dit is in lijn met pilots van het bouwdepot in andere steden. Het college vindt het belangrijk om in het plan toe te voegen dat voor de jongeren die deelnemen aan de pilot, ook na het aflopen hiervan, een duidelijk perspectief wordt geboden.
Afspraken
Het lijkt goed als het komende Bouwteam zich ook inzet voor het huisvestingsvraagstuk van deze jongeren, bijvoorbeeld door te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn vanuit projecten zoals Housing First of Kamers met Aandacht voor deze jongeren. Ook vindt het college het wenselijk om aan de maandelijkse schenking enkele afspraken te koppelen over budgetbeheer of schuldhulpverlening.
Financiën
Het voorkomen van opvang zal niet direct leiden tot afbouw van het aantal bedden en de bijbehorende subsidie. Ook zal eventuele regionale vrijval regionaal verrekend moeten
worden (en Zwolle dus slechts een klein aandeel van een voordeel uitgekeerd krijgen). Verder wijst het college er bij de financiële paragraaf van het plan op dat er voor de bijstandsuitkeringen in Zwolle al sprake is van tekorten. Daarmee is een besparing op dit budget ook niet één op één te realiseren. Vanwege deze kanttekeningen bij de financiële onderbouwing, moet het Initiatiefvoorstel financieel integraal worden afgewogen.