EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Intertoys vraagt uitstel van betaling aan

Halvering speelgoedwinkelverkoop in 10 jaar en toenemende concurrentie discounters maakt stap onontkoombaar

Zwolle / Amsterdam – Intertoys, de Nederlandse marktleider in speelgoedwinkels, heeft uitstel van betaling (surseance van betaling) aangevraagd bij de Rechtbank in Amsterdam. Het is een juridische stap om Intertoys de ruimte en tijd te geven om te onderzoeken of de Intertoys organisatie weer perspectief geboden kan worden. In Zwolle zitten drie Intertoys zaken, te weten in Stadshagen, Zwolle Zuid en in het centrum aan de Melkmarkt.

Stevige herstructurering

De surseance van betaling heeft surseance van betaling is aangevraagd vanwege aanhoudende zware marktomstandigheden. Het gaat om een uitstel voor de Nederlandse activiteiten. Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is. De uitkomst daarvan is op dit moment nog niet helder. Om dit op een zo gestructureerd mogelijke manier vorm te geven heeft Intertoys vandaag bij de Rechtbank in Amsterdam surseance van betaling aangevraagd. De bewindvoerders, Jasper Berkenbosch van Jones Day en Joris Lensink van De Vos & Partners, zullen in nauw overleg met het management de mogelijkheden onderzoeken om Intertoys te herstructureren. De surseance van betaling geldt niet voor de Belgische activiteiten.

Winkels blijven open tijdens uitstel

De surseance van betaling heeft op korte termijn geen gevolgen voor de winkels van Intertoys. Tijdens de surseance van betaling blijven de winkels van Intertoys open en blijven de gebruikelijke retourregelingen van kracht. De surseance van betaling gaat onmiddellijk in. Over de benodigde vervolgstappen zal in overleg met de bewindvoerders waar nodig advies worden gevraagd aan de Ondernemingsraad.

Halvering speelgoedwinkelverkoop in 10 jaar

Aanleiding voor deze vergaande stap is de aanhoudende druk op de gehele detailhandel. Toenemende online-verkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar met 50% doen dalen. Daar komt voor een speciaalwinkel als Intertoys ook toenemende concurrentie van discounters buiten de traditionele speelgoedmarkt bij.

Roland Armbruster, CEO Intertoys: “In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk. Met een halvering van de speelgoedwinkelverkoop in 10 jaar betekent dat, dat wij nu moeilijke beslissingen moeten nemen. Wij betreuren de huidige onzekerheid die dit creëert voor iedereen bij Intertoys inclusief medewerkers, franchisenemers en leveranciers, maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven geen ander alternatief. Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren.”

De vandaag aangekondigde stap volgt op een breed scala aan investeringen en initiatieven om de prestaties van Intertoys de afgelopen 14 maanden te verbeteren. Het gaat onder meer om het aanstellen van nieuw en ervaren management, het lanceren van een nieuw IT-platform, webwinkel en leveranciersvoorwaarden, het opschonen van oude voorraden, en het optimaliseren van de supply chain.

Veelgestelde vragen

Wordt een bestelling via de webshop nog uitgeleverd?

Ja, alle bestellingen worden gewoon uitgeleverd.

Kan ik een product retourneren en krijg ik dan mijn geld terug?

Ja, alle ruil- en garantievoorwaarden blijven gewoon gelijk.

Ik heb een Inertoys kadokaart, kan ik deze nog inleveren?

Ja, Intertoys kadokaarten kun je ook tijdens deze periode gewoon betalen.

Blijven de winkels gewoon open?

De Intertoys winkels blijven gewoon open

Gerelateerde artikelen

Back to top button