KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Hulp van vrijwilligers in de laatste levensfase

Zwolle – Zaterdag 8 oktober is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Yvonne Grotepunt is vrijwilliger bij ZwolleDoet! en waakt bij mensen in hun laatste levensfase. Dat doet ze soms overdag, maar juist vaak ’s nachts. ‘Ik vind het fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen en de familie even kan slapen’.

Wanneer iemand in je directe omgeving ervoor kiest om de laatste fase van zijn of haar leven thuis, omringd door familie en vrienden door te brengen – dan is hulp van onschatbare waarde. Het verzorgen van een geliefde in deze emotionele periode kan zwaar zijn. Om verlichting aan te brengen kunnen vrijwilligers worden ingezet. De vrijwilligers van ZwolleDoet! helpen bij de persoonlijke verzorging en waken aan bed bij de zieke. Thuis, in het ziekenhuis of in een instelling. ’s Nachts of overdag. Zo kan de naaste of overige familie met een gerust hart slapen of even een boodschap doen.

‘Ik ben Yvonne en ik blijf vannacht bij u’

Het waken in de nacht is over het algemeen van elf uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends. ‘Die avond pak ik thuis alvast mijn rust. Eenmaal bij de hulpvrager aangekomen, word ik meestal binnengelaten door een mantelzorger’, vertelt Yvonne. ‘Vaak is de persoon voor wie ik kom te ziek om een heel gesprek te voeren. Ik zeg dan gewoon “Ik ben Yvonne en ik blijf vannacht bij u”. Meestal krijg ik dan een glimlach. Ik vind het fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen en de familie even kan slapen.’

Meer vrijwilligers welkom

De meeste nachten verlopen rustig. Er is ruimte om te puzzelen of wat te lezen. Als er wel wat gebeurt, sta je er als vrijwilliger nooit alleen voor, vertelt Yvonne. ‘Vaak is er een mantelzorger die in een andere kamer ligt te slapen, die ik in geval van nood wakker kan maken. Of een familielid in de buurt. Ook de thuiszorg is altijd bereikbaar.’ Vrijwilligers als Yvonne maken het verschil voor families, die vaak geen idee hebben dat er hulp mogelijk is.

Vind jij het ook belangrijk dat mensen thuis kunnen sterven en ben je benieuwd of dit vrijwilligerswerk iets voor jou is? Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben. Gevoel en aandacht voor mensen én een groot hart zijn de belangrijkste voorwaarden. Daarnaast krijgt elke vrijwilliger een training gericht op palliatieve terminale zorg, zorg die gericht is op waardig sterven. Je bepaalt zelf waar en wanneer je ingezet wordt.

Meer informatie

Meer informatie over ondersteuning van vrijwilligers in de laatste levensfase of zelf vrijwilliger worden? Bel 038 422 5200 of kijk op www.zwolledoet.nl/terminalezorg. De vrijwilligers van ZwolleDoet! zijn actief in Zwolle, Hattem, Zwartewaterland en Kampen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button