Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Inloopbijeenkomst over vernieuwd fiets- en wandelnetwerk Noordwest-Overijssel

Zwolle – Routebureau MarketingOost vernieuwt de komende twee jaar het wandelnetwerk en de fietsknooppunten in Noordwest Overijssel. Deze lopen ook door Zwolle. Er is inmiddels een ontwerp voor het verbeterde netwerk. Iedereen is van harte welkom het ontwerp te bekijken en een reactie te geven.

Op donderdag 20 april tussen 13:00 en 20:30 uur houden het Routebureau en de gemeente Zwolle daarvoor een inloopbijeenkomst in wijkcentrum Holtenbroek (Bachlaan 20). Elke tip wordt waar mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp van de routes.

Het Routebureau MarketingOost onderhoudt de routenetwerken in opdracht van de gemeenten Kampen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle en de provincie Overijssel. Het gaat om bijna 800 kilometer aan fietsroutes en 1000 kilometer wandelroutes. Ook in de andere gemeenten worden inloopbijeenkomsten georganiseerd.

Verbeteringen fiets- en wandelnetwerk

De opzet van de populaire netwerken blijft in grote lijnen hetzelfde. Wel voert Routebureau MarketingOost een aantal verbeteringen door. De huidige routes zijn ruim tien jaar geleden uitgezet. ‘Sinds die tijd zijn op verschillende locaties nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Die gaan we in de netwerken verwerken. Ook vervangen we alle tienduizenden borden en wegwijzers’, zegt Jakob Ponstein van Routebureau MarketingOost. Aan de gekleurde wandelroutes worden nummers toegevoegd. Daarmee sluit het netwerk beter aan op routes in Drenthe en Friesland. Ook maken de nummers een ommetje makkelijker. Nieuw is dat stads- en dorpskernen een centraal knooppunt zijn. ‘Van daaruit worden fietsers via mooie plekken in het landschap naar de volgende kern geleid.’

Informatie in drie talen

De startpanelen van het wandelnetwerk en de fietsknooppunten worden straks ook voorzien van informatie in het Engels en Duits. Daarmee maakt Routebureau MarketingOost de netwerken toegankelijker voor buitenlandse gasten. Bewegwijzering komt vooral op bestaand straatmeubilair, zodat het aantal palen en bordjes in het landschap zo gering mogelijk blijft. Uit ervaringen in Overijsselse gebieden blijkt dat de informatiebordjes daardoor ook minder snel beschadigd raken.

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden starten in september na het komende recreatieseizoen. Routebureau MarketingOost pakt eerst het fietsnetwerk tussen september en april aan. Direct aansluitend volgt de revisie van het wandelnetwerk. Die werkzaamheden zijn naar verwachting in september 2024 afgerond. MarketingOost voert de wijzigingen ook door in online wandel- en fietsroutes en de beschikbare apps. Tijdens de uitvoering blijven de routes beschikbaar voor wandelaars en fietsers.

Op de speciale website www.routenetwerkennoordwestoverijssel.nl zien gebruikers straks waar ze eventueel overlast kunnen verwachten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button