Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO UPDATE In beeld: herdenking Ter Pelkwijkpark Zwolle

Zwolle herdenkt 79 jaar bevrijding

Zwolle – Zondag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 79 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop.  Leerlingen van basisschool Koningin Emma en de Geert Groteschool verzorgden vrijdagochtend 12 april een plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Wethouder Arjan Spaans woonde de herdenking bij namens de gemeente. De herdenking worden werd ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle die een Erewacht vormde.

Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool.

Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenkt het leed – maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande – maar om voort te gaan.”

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button