CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Horeca gefrustreerd over coronaplannen

Vanaf 25 september mogelijk vaccinatiebewijs tonen voor toegang horeca, theater en bioscoop

Zwolle – Vanuit de horecasector zijn veel ondernemers boos over de mogelijke maatregel van het kabinet. Volgens bronnen vervalt de 1,5-meterregel, maar moeten theater-, bioscoop- en horecabezoekers voortaan een vaccinatiebewijs laten zien voor toegang.

Ton Norp, eigenaar van Snackcorner Norp

Ton Norp, eigenaar van Snackcorner Norp, is het niet eens met de maatregel. “We zijn schijnbaar de enige tak waar je corona kan oplopen,” vertelt de eigenaar verontwaardigd. “Je mag in de supermarkt naast elkaar staan en je mag de binnenstad onveilig maken in grote groepen. Dat is allemaal niet erg, maar als je een horecabedrijf binnen komt, dan mag er niets meer.”

Daarnaast vindt hij het nieuwe plan er niet toe doen. “Mensen zitten bij ons geen uren binnen. Binnen tien minuten zijn alle klanten weer verdwenen. Ze zitten elkaar niet in de weg. Waar gaat dit in godsnaam over?”

Weerstand

In de binnenstad van Zwolle, bij Las Rosas, is restauranteigenaar Hendrik Karabagias het ook niet met de nieuwe maatregel eens. “Ik denk dat de horecabranche de afgelopen tijd degene was die het meest flexibel moest zijn. Als het kabinet mij goed kan uitleggen waarom dit moet, gaan we gewoon de maatregel invoeren. Ik kan me dat op dit moment niet voorstellen,” vertelt Karabagias. ”Ik merk dat er op dit moment heel veel weerstand is bij de horeca. Ik hoop dat het kabinet die weerstand kan wegnemen.”

We gaan dan bijvoorbeeld aankondigen dat we ons niet aan de sluitingstijd gaan houden. Hendrik Karabagias, Horeca-ondernemer

 

Hendrik Karabagias, eigenaar van tapasrestaurant Las Rosas

Volgens Karabagias zijn er al verschillende initiatieven die horecaondernemers willen uitvoeren. Deze initiatieven gelden als het kabinet hun zorgen niet kan wegnemen. “Dat is direct vandaag al. We gaan dan bijvoorbeeld aankondigen dat we ons niet aan de sluitingstijd gaan houden. Of dat we niet een portier bij elke horecagelegenheid neer willen zetten.”

Veel horecaondernemers zijn al achter de schermen druk aan het overleggen wat de volgende stap wordt. “Ik vind het goed dat je de vaccinatiegraad omhoog wilt werken, maar om de horeca daarvoor te misbruiken vind ik verkeerd. Tussen collega’s gebeurt er onderling een heleboel in Whatsapp groepjes en via e-mails. Het zijn roerige tijden,” benadrukt de restauranteigenaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button