BouwNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoogste punt voor 40 gasloze en energiezuinige sociale huurwoningen Breecamp-Noord

Zwolle – De bouw van 40 sociale huurwoningen in  Breecamp-Noord Stadshagen heeft vrijdag het hoogste punt bereikt. Dat werd gevierd met het plaatsen van het allerlaatste zonnepaneel binnen het project van woningcorporatie Ons Belang.  Een bijzonder project omdat het compleet gasloos wordt opgeleverd, energiezuinig is en  ook nog eens een keer duurzaam.

Zonnepanelen en isolatie

De nieuwe huurders kunnen dan ook rekenen op lage woonlasten door de zeer energiezuinige bouw. Daken, muren, ramen en vloeren zijn optimaal geïsoleerd. De energie die wordt opgewekt door middel van zonnepanelen is zodanig hoog dat de gebouw gebonden energievraag en de bewoners energievraag in zijn geheel wordt terugverdiend.

Hemelwater

Ook op het gebied van watergebruik is het project klimaatbestendig ingericht.  In de tuinen staat de zogenaamde Rainwinner als erfafscheiding en tegelijkertijd als regenton. Het systeem vangt het regenwater op vanaf het dak en slaat het op in een afgesloten systeem. Zodra het overtollige hemelwater in de Rainwinner is geborgen, kan het op vele manieren nuttig worden ingezet. Een gemiddeld huishouden kan 50% van het leidingwater vervangen door hemelwater (65.700 liter per jaar). Waterschap WDODelta heeft met een subsidie het plaatsen van de Rainwinner erfafscheidingen mogelijk gemaakt.

Goede leefbaarheid

In totaal komen er binnen dit project 4 blokken van 10 woningen met een gezonde mix aan bewoners: ” Wij willen de balans in onze complexen bewaken door te streven naar een gezonde mix in bewoners, de magische mix. Enerzijds mensen die extra aandacht nodig hebben, anderzijds mensen die wellicht een bijdrage kunnen leveren.”, zo stelt de woningcorporatie.

Half oktober werd de eerste steen gelegd. Nog geen maand later is het hoogste punt bereikt door aannemer Schutte bouw & ontwikkeling. Begin 2019 is de oplevering van de woningen. Er is dus sprake van een zeer snelle bouw.

Wijkwethouder Monique Sshuttenbeld tilt samen met directeur-bestuurder Sjoerd Quint van Openbaar Belang het zonnepaneel op de verreiker.
Wijkwethouder Monique Schuttebeld in verreiker om zonnepaneel omhoog te tillen. Twee bouwvakkers monteerden vervolgens het laatste zonnepaneel.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button