Nieuws uit ZwolleZwolle Kiest

Hoe werd in Zwolle het stemmen onder jongeren zo populair?

Met o.a. het geheim achter het succes van Het Stembureau het Vliegende Paard: de kracht van samenwerking.

Zwolle – In de nacht van 20 op 21 maart was het café Het Vliegende Paard drukbezocht, met wethouders en jongeren. Toen na middernacht het stembureau in het café opende met de eerste stem uitgebracht door de burgemeester Henk Jan Meijer, stonden de studenten in een rij te popelen om hun stem uit te brengen. Hoe komt het stemmen onder jongen zo populair?

‘Samen’ is het woord. Vanuit de gemeente zijn er verschillende organisaties gaan samenwerken om ‘het hogere doel’ te behalen: meer jongeren naar de stembus! Want studenten zijn toch echt de toekomst. SOOZ is ‘een van de partijen die betrokken was bij diverse ludieke activiteiten’.

#GoedGestemd

Het aansluiten bij de behoefte van de jongeren (18-25), was het belangrijkste leerpunt. ‘Het is belangrijk om bij de leefwereld van de student aan te sluiten’, aldus SOOZ-voorzitter Marieke Herweijer (24). Hiervoor heeft de Nieuwe Hanze Unie eraan bijgedragen dat verschillende krachten werden gebundeld. Samen met de jongerenraad, medezeggenschapsraden van de HBO- & MBO-scholen en het SOOZ is er veel werk verzet om de jongeren bewust te maken van hun stemkracht. Vandaar de overkoepelende slogan #goedgestemd.

Vandaar ook die lichtprojectie op de Grote Kerk die schitterde in het donker, gemaakt door Cibap-studenten. En vandaar die ludieke filmpjes vanuit de gemeente gepromoot… Het verklaart ook al die ‘stem’ bierviltjes in de café’s.

Voorafgaande acties

Vervolgens hebben Buro Ruis in samenwerking met de politieke jongerenorganisaties, Het Vliegende Paard en het SOOZ het Stembureau in het studentencafe vormgegeven. Door de acties die er voorafgaand aan deze avond met de samenwerkingskracht van Zwolle, zijn neergezet, was de opkomst tijdens de stemavond in Het Vliegende paard succesvol – meer jongeren dan verwacht!

Studentenverenigingen, jong en oud, dansjes, bier en goede gesprekken… De NOS was niet voor niets van de partij. Een korte nacht was het gevolg. En veel jonge stemmen in de stembussen, al voordat het daglicht aanbrak.

Gerelateerde artikelen

Back to top button