MagazineNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoe veilig is schaatsen op natuurijs, een paar tips

Zwolle – Als het vriest, barst de schaatsgekte weer los. Schaatsen zijn dan niet aan te slepen en er wordt gesproken over een eventuele Elfstedentocht, op vrijwel elke bevroren sloot of plas wordt geschaatst en gesleed. Maar ook al lijkt het ijs dik genoeg, je moet toch goed opletten of het wel veilig is. Wij zetten een paar tips voor je op een rij zodat de ijzers veilig ondergebonden kunnen worden.

Is het ijs dik genoeg om op te schaatsen?

Als er ijs ligt vragen we ons al snel af is het ijs dik en betrouwbaar genoeg om op te kunnen schaatsen? Dit hangt af van verschillende factoren. De KNSB bijvoorbeeld hanteert een norm van 12 centimeter voordat er een toertocht gehouden mag worden, bij de Elfstedentocht is dit zelfs 16 centimeter. Maar ben je met minder mensen op het ijs, dan is een minimale dikte van 7 centimeter voldoende.

Hoe controleren we het ijs

Het ijs verschilt per plaats van dikte. Als er ergens een onderstroom staat of het water is veel dieper, dan is het ijs op die plekken vaak dunner. Met behulp van een stok kan je prima testen hoe dik het ijs is. Tik hard met de stok op het ijs; als het heel blijft kun je er vanuit gaan dat het dik genoeg is. Maar let op: een paar meter verderop kan het ijs alweer een stuk dunner zijn.

Let ook op de kleur en vorm van het ijs

Als het net gevroren heeft is het ijs vaak helder en nog doorzichtig. Het is dan ook makkelijker om de dikte in te schatten. In de loop van een aantal dagen wordt het ijs matter. Zwart ijs lijkt eng, maar is meestal juist het sterkst. Dooiend ijs wordt dof en kan minder gewicht dragen dan vriezend ijs, dat glanst. Als er sneeuw op het ijs ligt wordt het al weer moeilijker om de sterkt van het ijs in te schatten.

Een paar tips om veilig het ijs op te gaan

•Ga pas het ijs op als het een paar dagen flink gevroren heeft
•Kijk of het ijs een egale kleur heeft en vlak is
•Schaats niet op plaatsen waar het ijs er niet goed uitziet of waar sneeuw ligt
•Schaats nooit alleen
•Schaats niet in het donker
•Ga niet met te veel schaatsers bij elkaar staan
•Neem hulpmiddelen mee zoals een werptouw, ijspriem en fluitje

 

Schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren