Eten & DrinkenNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – Hofleverancier Lindeboom breidt patisserie chocolaterie uit

Zwolle – Woensdagmiddag was het zover, de vernieuwde patisserie chocolaterie Lindeboom werd officieel geopend. Burgemeester Peter Snijder verrichtte deze opening door het aansnijden van een gigantische taart.

De winkel is uitgebreid door een doorbraak tussen de winkel en het naastgelegen pand en er is een nieuwe gevel gekomen. Eigenaren Bram Veltien en Marleen Degens willen een nieuwe uitstraling creëren en een unieke winkel  zijn voor Zwolle en omstreken. Een  plek waar de mensen graag komen voor hun gebakje of chocola.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Een gigantische taart voor de opening van Lindeboom – Foto: ©RTV Focus 

Patisserie Chocolaterie Lindeboom is een begrip in de stad en kent een lange geschiedenis. Het bedrijf is ontstaan uit de in 1840 opgerichte Patisserie & Traiteur van Willem Olivier Sterk aan de Diezerstraat 21 in Zwolle. In 1929 neemt de heer Chris Lindeboom het banketbakkersbedrijf over. Een gebakje kost in die tijd tien cent. Daarna volgen nog twee generaties Lindeboom.

In juni 1992 neemt de familie Lindeboom afscheid van hun banketbakkerij. Hennie Veltien, chef in de banketbakkerij, neemt het bedrijf over samen met zijn familie. Zoon Bram Veltien komt in de zaak en zet samen met zijn ouders De droom van Lindeboom voort.

Hofleverancier

In deze lange geschiedenis is Lindeboom vier keer tot Hofleverancier benoemd.  Om precies te zijn in 1840,  1989, 1994 en in 2019 door Bram en Marleen verkregen onder Koninklijke Beschikking.

Hofleverancier: In 1892 wordt het bedrijf Hofleverancier nadat de heer Sterk een diner verzorgt voor Koningin Emma, die samen met haar dochtertje Wilhelmina, een bezoek aan Zwolle brengt. In 1949 maakt Banketbakkerij Lindeboom in opdracht van de gemeente Zwolle een enorme taart voor Koningin Juliana en Prins Bernard. Het Koninklijke paar bezoekt op 11 oktober Zwolle en krijgt in het stadhuis de taart – een miniatuur van Zwolle – aangeboden. Het Koninklijke paar is erg enthousiast en laat de taart de volgende dag naar paleis Soestdijk brengen waar de prinsesjes genieten van de heerlijke taart In 1989 benoemt Koningin Beatrix Banketbakkerij Lindeboom opnieuw tot Hofleverancier. Zij is kennelijk de smaak van de fantastische taart uit 1949 niet vergeten! Ook onder de scepter van Hennie Veltien ontvangt Banketbakkerij Lindeboom de Koninklijke beschikking tot Hofleverancier. In 2019 is dat opnieuw verkregen door de huidige bedrijfsleiders Bram en Marleen en nu onder Koninklijke Beschikking!

(Tekst gaat verder onder foto’s)

© RTV Focus Opening Lindeboom door burgemeester Peter Snijders
©RTV Focus De vernieuwde winkel en patisserie Lindeboom

©RTV Focus

©RTV Focus

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button