Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herder Zwolse kudde gaat strijd aan op EK Schapendrijven

door: Ditte Verhagen

Zwolle – Tjitse Terpstra, de schaapsherder van de Zwolse schaapskudde, heeft zich samen met zijn zoon Roy gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap Schapendrijven. Het duo reist woensdag met schaapshonden Bet en Sky af naar het Duitse Wittbek om de strijd aan te gaan met de beste herders van Europa.

Woensdag vertrekken vader en zoon naar Duitsland met de nodige fans. De Zwolse kudde graast ondertussen gewoon door in Stadshagen. Er is gezorgd voor goede oppas.

tekst gaat verder onder de foto

Voorrondes

Op vrijdag is de Zwolse schaapsherder de beurt om te starten in de voorrondes. Hij heeft startnummer 59 gekregen. Zijn zoon, Roy, start als 87ste. Ook verschijnen er nog acht andere Nederlanders aan de start.

“In de voorrronde krijg je een groepje van vijf Texelaar schapen. Twee dragen een lintje, die van achter het veld in een mooie lijn naar je toe gebracht moeten worden. Terwijl ze naar je toe komen moeten ze door een poort,” legt Tjitse uit. “Daarna stuur je ze weer naar halverwege het veld waar je door nog twee poorten moet. Uiteindelijk moeten de dieren eindigen in een cirkel. In de cirkel moet ik ervoor zorgen dat de beide schapen met het lintje gescheiden worden van de anderen. Als dat is gelukt kan ik door naar de ‘pen’. De ‘pen’ is een hok waar alle schapen in moeten. Hierna krijg ik de punten.”

EK Schapendrijven

Gerelateerde artikelen

Back to top button