Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Herdenkingsplechtigheid bij monument in park Het Engelse Werk

Bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk in Zwolle is vanochtend een herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zes mensen gefusilleerd.

Tijdens de plechtigheid, die begon om 09:15 uur, zijn leerlingen van SBO de Brug actief betrokken. Na een introductie door de juf van De Brug was er twee minuten stilte. Na het inzetten van het Wilhelmus werden de vlaggen gehesen door de veteranen met behulp van de kinderen. Ook waren er drie kinderen van de brug die een gedicht voordroegen. Wethouder René de Heer was names de gemeente Zwolle aanwezig en legde bloemen bij het monument. De kinderen hebben een witte roos gelegd bij het monument.

Monument ter nagedachtenis slachtoffers

In 2001 werd in het park het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het monument in park Het Engelse Werk te Zwolle is een kleine zuil van dolomiet (een grijsgroene steensoort) met in reliëf een heraldisch wapen. De nabijgelegen basisschool De Burg heeft het monument, dat ligt in de buurt van de kruitkelder in het park, geadopteerd.

Monument tekst

De tekst op het monument is als volgt:

‘GEFUSILLEERD
3 OKTOBER 1944
CORNELIS BAKKER 15-05-1922
ALBERT BROUWER 09-07-1919
HANS MARIUS KOOPAL 15-08-1920
JACOB KOORN 04-11-1922
ALFRED SCHNELL 10-06-1900
EVA SCHNELL-JOLOWICZ 19-11-1913.’

Digitaal Joods Monument

De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button