Eten & DrinkenLifestyleMet Smaak GemaaktNieuws uit ZwolleVoorpagina

Heerlijke bieren en mooie gesprekken op Proevenement

Zwolle-Zuid Ambassadeur Jaap Lamfers brengt mensen bij elkaar

Zwolle – “Natuurlijk hou ik zelf ook van een mooi biertje,” aldus Jaap Lamfers. Maar ‘zijn’ Bierproevenement is toch vooral bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. En hoewel de uitbater van Grand Café Zuijdt dus ook Horeca-ondernemer is, is juist dat verbinden zijn grote drijfveer. Afgelopen weekend gebruikte hij daar een Bierproevenement voor. Al eerder schreef hij het Zwolle Zuid-lied en binnenkort organiseert hij een talentenjacht voor kids.

Tijdens de opnames interviewde Rob Kolenbrander van ‘Met Smaak Gemaakt’diverse deelnemers aan het proevenement, die interviews zijn los terug te vinden in onderstaande tekst 

Vier Zwolse brouwers, één brouwer uit Wezep, twee Biergenootschappen en maar liefst 14 hobbybrouwers zorgden voor sfeer. En die werd nog eens vergroot door een optreden van de Zwolse artiest Be Morris, die met zijn liedjes mooi inspeelde op het publiek. Maar als gezegd – voor Jaap is het edele gerstenat – waarover de brouwers met zoveel passie spreken – slechts een middel: “Ik geniet ervan als ik aan de tafels gesprekken zie ontstaan tussen mensen die elkaar voor die tijd niet kenden. Daar gaat het om!”

Rob in gesprek met John van het Zwols Biergenootschap Gij Zult Genieten

Heerlijke bieren en mooie gesprekken, dat waren de ingrediënten waar Jaap Lamfers naar zocht voor zijn Bierproevenement. En hij vond ze beide. ©RTV Focus

Die gesprekken gingen natuurlijk vaak wel over bier, over over brouwprocessen of over die bijzondere installatie die Jan, een brouwer van Sint Petri uit Wezep, zelf had gebouwd. “Mijn zwager was gek op filmen van het brouwproces, met als gevolg dat ik altijd aan die zware ketels stond te trekken. Na veel denk- en knutselwerk heb ik toen zelf een constructie gemaakt om dat werk uit mijn handen te nemen. Het bier wordt er niet beter van, maar mijn rug blijft langer heel…,” aldus een lachende Jan.

De zelfgebouwde Bieroverhevel-machine van Jan uit Wezep. ©RTV Focus

Jan, één van de brouwers van Sint Petri over zijn hevel-apparaat.

Stadsbrouwers

De meeste brouwers beginnen thuis als hobbybrouwer. Samen met vrienden een liter of twintig bier maken en dan maar hopen dat het smaakt. Sommigen van hen maken de doorstart naar een meer professionele bedrijfsvoering, zoals Corneel van Den Duiyk, een vrij jonge Zwolse brouwerij, De recepten verzint ie samen met vriend en zwager thuis in de keuken. Maar zijn bieren – bijvoorbeeld een witbier en een saison – worden gebrouwen in Albergen bij de brouwerij van Sallands Landbier. De droom van Corneel is om ooit uit te groeien tot een heuse Stadsbrouwer, het liefst met een eigen kroeg waar het publiek ‘gewoon’ in de brouwerij kan genieten van de verschillende soorten.

Corneel van Den Duiyk vertelt over de ambities van deze jonge Zwolse brouwerij

Een flinke stap verder is Roland van Ark van het Zwolse Bohemian. Deze brouwer van onder andere Edelweiss en Zwölsch, heeft sinds kort een heuse brouwerij aan de Westerlaan. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend en Roland hoopt dan ook op korte termijn volop aan het brouwen te kunnen slaan in zijn nieuwe pand en van daaruit nog meer soorten Zwols bier te kunnen presenteren.

Roland van Ark hoopt binnenkort echt volop aan het werk te kunnen in zijn Brouwerij aan de Westerlaan

Mede door het mooie weer, zat de sfeer er snel in. ©RTV Focus

Wedstrijd

Van te voren sprak Rob al met Juryvoorzitter Jeroen van Doornik

Naast de al gevestigde brouwerijen – ook bieren van Axes Castellum, Heitinga Bieren en de uit Wezep afkomstige Witte Leeuw waren verkrijgbaar  –  liepen er ook 14 hobbybrouwers rond. Zij hadden allen 1 of meer bieren ingestuurd voor een heuse wedstrijd. Nachtburgemeester – en speciaalbier-liefhebber – Jeroen van Doornik mocht als juryvoorzitter de prijzen verdelen. Geraldo Gerritsen werd overtuigend de winnaar van de wedstrijd met zijn Peated Porter, een zwaar bier dat op turf gestookt wordt en daardoor zijn specifieke, bijna Whiskey-achtige, smaak krijgt. Met zijn winnende bier verdiende Geraldo de Titel Beste Hobbybrouwer van Zwolle 2019.

Geraldo Gerritsen is hobbybrouwer maar zeker niet de minste.

Gerelateerde artikelen

Back to top button