Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hanze en Moderne devotie op de stadsgracht

Een rondvaart met Actuele Moderne devoot Mink de Vries

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie organiseerde op Hemelvaartsdag een rondvaart door de Zwolse grachten. Op deze rondvaart, nam actuele moderne devoot Mink de Vries, een groep van ongeveer 40, met name oudere mensen mee, langs bijzondere Hanze- en Devotie plekken.

Mink de Vries gaf tijdens deze rondvaart, een stukje specifieke geschiedenis over Zwolle. Hij vertelde over plekken van de geloofsgemeenschappen van de Moderne Devotie, en de relatie met de Hanze en nam hen mee in wat er nog te zien is van die twee belangrijke internationale samenwerkingsverbanden in Zwolle.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

De rondvaartboot kwam bijvoorbeeld langs de Theodorakapel. Theodora, een rijke burgemeestersdochter laat haar woning na, waarin een klooster en een gesticht opgericht worden, waarvan de kapel nu nog te zien is. De Vries vertelde over de rol van Zwolle, over haar geografische ligging. Zwolle is een Hanzestad, maar in verhouding tot andere Hanze-steden, was Zwolle door haar ligging meer een doorvoerstad. Hij vertelde hoe de rivieren rondom Zwolle samenkwamen en dat de grote AA in principe nog steeds door de stad loopt, liever gezegd: onder de stad loopt, door het oude riool. Hij legt uit wat de beweging ‘Moderne devotie’ betekent: Dat men meer behoefte had aan een praktisch geloof, gericht op de samenleving. Dat was bijvoorbeeld te zien aan het werk van de Zusters van het gemene leven. Deze zusters hoefden overigens geen belasting te betalen. De Hanzelieden konden in het verhandelen tegen deze zusters niet op, omdat hun prijzen beter waren.
Geschiedenis, leuke wetenswaardigheden, interessante verbanden tussen bezienswaardigheden en Moderne Devotie en Hanze, een bakje koffie en een fijne sfeer op de stadsgracht!

Foto's Naomi Everts

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button