Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gemeente Zwolle en ROVA beginnen proef met Bokashi

Zwolle – Het is weer volop herfst. ROVA rijdt daarom de komende weken met de zogenaamde bladtrein. Met deze combinatie worden boomrijke straten in Zwolle ontdaan van het afgevallen blad. Met dit ingezamelde blad gaan de gemeente en ROVA een circulaire proef doen: het blad wordt gebruikt voor het maken van Bokashi, een biologische bodemverbeteraar. De Bokashi wordt volgend voorjaar in de wijken in Zwolle gebruikt voor het verbeteren van het bodemleven bij het aanbrengen van nieuwe beplanting. Hiermee maken de gemeente en ROVA de afvalstroom van het organisch afval circulair.

Bokashi is een biologische bodemverbeteraar die wordt gemaakt op basis van bladafval of maaisel. Het opgehaalde blad wordt vermalen en er wordt een speciaal mengsel van micro-organismen toegevoegd. Door het mengsel een aantal weken van zuurstof af te sluiten ontstaat de circulaire bodemverbeteraar Bokashi.

Terug de wijken in

“Met de bladtrein haalt ROVA per jaar 500.000 kilo blad op. Het mooie is dat het opgehaalde blad, door middel van Bokashi, ook weer terugbracht wordt in de wijken voor het verbeteren van de bodem bij de aanleg van plantvakken. Daarmee maken we deze afvalstroom circulair én zorgen we tegelijk voor het verbeteren van de bodem,” aldus wethouder William Dogger. Zwollenaren die willen weten wanneer de bladtrein bij hen in de buurt komt voor het vegen en ophalen van bladeren, kunnen kijken op website www.zwolle.nl/bladruimen.

Meer voordelen van Bokashi

Bokashi is niet alleen een circulair product, het zorgt er ook voor dat nieuwe beplanting sneller kan dichtgroeien, waardoor onkruid minder kans krijgt. Daarnaast zorgt Bokashi ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden in de grond. Hierdoor hoeft minder vaak water gegeven te worden bij nieuwe aanleg en hoeft op sportvelden minder vaak beregend te worden. De inzet van Bokashi kan daarmee helpen bij de klimaatadaptatie.

Getest op sportvelden

ROVA heeft in overleg met gemeente Zwolle al een proef met Bokashi gedaan op de sportvelden in Berkum. De resultaten daarvan zijn positief. Na 6 weken was goed te zien dat het bodemleven verbeterde. Vooral de aanwezigheid van pendelwormen was toegenomen. Deze wormen maken gangen in de bodem, zodat de wortels van het gras zich goed kunnen ontwikkelen. De kwaliteit van de grasmat was hierdoor duidelijk verbeterd.

Foto © Ruben Bouw

Gerelateerde artikelen

Back to top button