EconomieNieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpaginaZorg & Welzijn

Gemeente wil met 1,5 miljoen euro garantiestelling voor PEC verlengen

De gemeente Zwolle wil de komende 5 jaar opnieuw garant staan voor PEC Zwolle voor een bedrag van 1,5 miljoen euro.

De afgelopen 5 jaar heeft de gemeente Zwolle ook al voor een zekerheidstelling gezorgd. Toen ging het om 1 miljoen euro in totaal. Dit gaf PEC Zwolle de mogelijkheid om ‘gedekt’ werkkapitaal te lenen bij een bankier. Ieder jaar werd door de gemeente de garantstelling afgebouwd in stappen die gelijk liepen met de uitstaande lening voor het werkkapitaal. Omdat deze zekerheidstelling medio zomer afloopt zal opnieuw voor een periode van 5 jaar een dergelijke garantstelling worden afgegeven.

Maatschappelijke betekenis

Gedurende de looptijd van de oude garantstelling heeft PEC talloze maatschappelijke activiteiten in de stad en de regio verzorgd. De maatschappelijke inzet van de club kwam in samenspraak met de gemeente tot stand. Zo waren er clinics, ondersteuning van gehandicaptensport en aandacht voor gezond leven.

(Inter)nationaal gewaardeerde club

Mede door de garantstelling kon PEC Zwolle de afgelopen jaren uitgroeien tot een nationaal en internationaal gewaardeerde club, met een steeds groeiende aanhang en aansprekende sportieve successen zoals promotie naar de Eredivisie en het winnen van de KNVB Beker.

Stabiel

Om de komende jaren zowel de maatschappelijke activiteiten van de club te waarborgen als om sportieve successen te kunnen blijven boeken is het nodig dat PEC Zwolle een stabiele Betaald Voetbalorganisatie blijft. Een nieuwe garantstelling kan daarbij een belangrijke functie vervullen. Het geeft een basis voor het voortzetten van de maatschappelijk relevante inzet van de club én geeft PEC Zwolle de mogelijkheid zelf werkkapitaal bij een bank te lenen.

Voorwaarden

Aan de garantstelling voor PEC Zwolle verbindt de gemeente net als de afgelopen jaren voorwaarden. De maatschappelijke tegenprestaties die gevraagd worden, worden opnieuw vastgelegd in een prestatiecontract. Daarnaast geldt de garantstelling – net als bij de nu bijna afgelopen garantstelling – voor een periode van vijf jaar: in die periode wordt het bedrag waarvoor de gemeente garant staat elk jaar 300 duizend euro lager. Het door PEC op basis van de nieuwe garantstelling te lenen bedrag is daarmee 1,5 miljoen euro. De club geeft aan met deze garantstelling de organisatie en maatschappelijke inzet op topniveau te kunnen brengen en houden.

Burgemeester en wethouders van Zwolle zien goede kansen om met een voortgezette garantstelling voor PEC Zwolle zowel de maatschappelijke inzet als de kracht van de club te versterken.

De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de garantstelling.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button