112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geluidsoverlast digitaal melden bij politie Zwolle

Zwolle – Inwoners van Zwolle kunnen tot 30 november geluidsoverlast digitaal melden bij de politie. Zij kunnen hun klacht melden bij virtuele agent Wout. Het gaat om een proef. De politie waarschuwt er wel voor dat ook valse aangiftes bij de virtuele agent strafbaar zijn.

Via www.politie.nl/wout kunt u laten weten wat voor geluidsoverlast u ervaart, hoe lang het al bezig is en andere omstandigheden. Op basis van het chatgesprek maakt Wout een inschatting van de urgentie. Elke melding die via Wout binnenkomt wordt, tijdens de proefperiode, nog gecontroleerd door een medewerker van de politie. Ook als het chatgesprek met Wout niet goed verloopt, wordt u automatisch doorgeschakeld naar live chat met een politiemedewerker.

Op basis van de melding en de beschikbare capaciteit wordt bepaald welke actie er wordt ondernomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er agenten naar toe gaan of dat er later door een wijkagent een bezoek wordt afgelegd.

Agent in opleiding

Virtuele agent Wout is een zogeheten chatbot die deels gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI). Hoe meer meldingen Wout te verwerken krijgt, hoe beter hij zich ontwikkelt. Deze virtuele agent leert razendsnel en de verwachting is dat hij in de toekomst steeds ingewikkeldere meldingen aan kan en melders op een ‘menselijke’ manier ‘te woord’ zal kunnen staan. Gedurende deze nieuwe proefperiode is het vooral van belang dat er zoveel mogelijk meldingen binnen komen via Wout. Een eerdere proef met meldingen van vuurwerkoverlast verliep positief.

Waarom Wout?

De politie merkt de laatste jaren dat mensen graag op een andere manier dan alleen via de telefoon of internet in contact willen komen met de politie. Voor relatief eenvoudige zaken willen mensen gemakkelijk en snel een melding doorgeven. De politie verwacht dat virtuele agent Wout hierin een goede rol kan spelen.

Wilt u iets anders melden dan geluidsoverlastoverlast of woont u niet in Zwolle? Bel dan met 0900-8844. Is er sprake van spoed? Bel dan altijd met 112.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button