Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Geheime raadsvergadering in Zwolle: Waar gaat dat over?

Zwolle – De Zwolse gemeenteraad vergadert vanavond, dinsdagavond 6 mei, deels achter gesloten deuren. Wat er besproken wordt? Onbekend. Waarom dat niet openbaar kan? Daarover houdt de gemeente de kaken stijf op elkaar. Maar mag dat zomaar? En wie bepaalt dat eigenlijk?

Een simpele vraag van onze redactie over het onderwerp van de besloten vergadering levert geen inhoudelijke reactie op. “Na de vergadering van 6 mei kunnen we hier nadere informatie over verstrekken,” laat communicatieadviseur Vera van der Sluis namens de raadsgriffie weten. Wel zou het ‘volgens de wettelijke regels’ verlopen.

Besloten vergaderen: hoe zit dat?

In de Gemeentewet staat dat de gemeenteraad in beslotenheid mag vergaderen, maar alleen als de raad daar zelf vooraf mee instemt. Dat besluit moet in een openbaar gedeelte van de vergadering worden genomen. Toch blijft het voor inwoners vaak gissen naar wat er op de agenda staat.

In principe is alles openbaar wat de overheid doet. Transparantie is de norm in het openbaar bestuur, zodat inwoners kunnen volgen en controleren wat hun gekozen vertegenwoordigers beslissen. Alleen in uitzonderlijke situaties mag daarvan worden afgeweken. Een vergadering mag bijvoorbeeld achter gesloten deuren plaatsvinden als openbaarmaking de economische positie van de gemeente zou kunnen schaden.

Evenementenhal of vluchtelingenopvang in eigen beheer?

Het is niet de eerste keer dat Zwolle de deuren op slot doet. In juni 2024 werd er ook in beslotenheid vergaderd, toen over de komst van een nieuwe evenementenhal. Ook nu is het onderwerp van de evenementenhal weer actueel. De gemeente Zwolle wil binnenkort een aanbesteding uitschrijven voor een nieuwe hal die zich zou moeten gaan richten op de zakelijke markt.

Een andere mogelijkheid is dat de vergadering van vanavond gaat over een ander economisch vraagstuk: de mogelijke komst van een permanente opvanglocatie voor asielzoekers of statushouders in eigen beheer van de gemeente. Het zou dan kunnen gaan over de verkenning van de economische haalbaarheid en uitvoerbaarheid van opvang in eigen gemeentelijk beheer in plaats van via het COA.

Pas na afloop duidelijkheid

Wat de uitkomst van de vergadering ook wordt, de informatie komt pas ná afloop naar buiten. Mogelijk gaat het dus om economische dossiers zoals de evenementenhal of gemeentelijke opvang van asielzoekers, maar het onderwerp kan ook geheel ergens anders over gaan. Zolang de deuren gesloten blijven, blijft het gissen.

Wat is precies de status van de zoektocht naar opvanglocaties in Zwolle? De gemeente Zwolle heeft op dit moment twee plekken in beeld die mogelijk geschikt zijn voor een permanente vluchtelingen-opvanglocatie. Het gaat om het kantoorpand aan de Rijnlaan 25 in de Aa-landen, waar tijdelijk statushouders wonen en de Cibap-locatie aan de Nijverheidstraat 11. Deze locaties onderzoekt de gemeente samen met het COA de komende maanden verder op geschiktheid. Hierbij zijn in de zomer van 2024 ook de inwoners en belanghebbenden van de wijken waar de mogelijke locaties liggen, betrokken. Zij konden meedenken via opvang.zwolle.nl. Er was nog een derde locatie in beeld, een kavel aan de Professor Feldmannweg. De eigenaren van de grond waren bereid om deze grond voor verhuur aan te bieden aan het COA. Vooralsnog zijn zij niet met elkaar tot een overeenkomst gekomen. Dit betekent dat het COA deze plek niet gaat ontwikkelen als opvangplek. De gemeente Zwolle onderzoekt nog wel of opvang van vluchtelingen in Zwolle in eigen beheer kan.

FOCUS NIEUWSBRIEF

Van het belangrijkste nieuws uit Zwolle tot de leukste weekendtips: elke donderdag in je inbox.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren