Wegrestaurant De Lichtmis opent over twee weken
'met broodje Lichtmis, gehaktbal en schnitzel
Zwolle – Na de brand in augustus 2020 waarbij het iconische wegrestaurant volledig in vlammen opging, opent op 15 november het compleet nieuwe Wegrestaurant De Lichtmis zijn deuren. Eigenaar Peter Huisman straalt als hij door het moderne pand loopt. „Het heeft even geduurd, maar dit is het allemaal waard geweest,” zegt hij trots.
Het familiebedrijf kent een rijke geschiedenis: al vijf generaties lang is De Lichtmis een begrip langs de A28 tussen Zwolle en Meppel. „Mijn ouders hebben in 1980 een grote verbouwing gedaan, maar dit is echt een compleet nieuw tijdperk,” vertelt Huisman. Na de brand opende Huisman tijdelijk een noodlocatie aan de zijkant van het terrein. „Waar het vroeger allemaal begon met een eenvoudige chauffeurskantine, staat nu een modern restaurant waar iedereen zich welkom voelt.” „Dat hield ons overeind. Maar dit nieuwe pand, op onze eigen grond, voelt als thuiskomen.”

170 zitplaatsen en vergaderzalen
Het nieuwe gebouw biedt 170 zitplaatsen beneden en bovenin nog eens drie moderne vergaderzalen. „We merkten dat daar veel vraag naar was,” legt Huisman uit. „In het oude paviljoen hadden we maar één zaaltje, dat zat altijd vol. Nu kunnen bedrijven hier vergaderen, lunchen of gewoon even tot rust komen.”
De inrichting is licht en warm, met veel hout en ronde vormen. „Ik heb jonge ontwerpers uit Oldebroek gevraagd om me te verrassen,” zegt Huisman. „Het resultaat is eigentijds maar met een knipoog naar de historie.”
Klassiekers en nieuwe gerechten
„Het broodje Lichtmis, de gehaktbal en de schnitzel blijven natuurlijk,” lacht Huisman. „Maar er komen ook nieuwe gerechten bij, zoals varkenshaas met spek en ui en meer visgerechten. Onze keukenbrigade heeft nu eindelijk de ruimte om echt te koken.”
Kinderen worden niet vergeten: er komt een aparte speelruimte en natuurlijk blijven de pannenkoeken op het menu staan.

Chauffeurs
Voor chauffeurs zijn er douches en toiletten in het pand. De vrachtwagenplekken blijven behouden; wat bij het terras in mindering is gebracht, komt terug op het terrein van de oude noodlocatie. Bovendien werkt Huisman aan extra bewaakte parkeerplekken aan de overkant van de weg, eveneens op eigen grond.
‘De aanhouder wint’
De bouw van het nieuwe pand kende flink wat hobbels. „Door stijgende bouwkosten en de coronaperiode moesten we meerdere keren op de rem trappen,” zegt Huisman. „Maar we zijn doorgegaan. De aanhouder wint, zeggen ze – en dat blijkt maar weer.”
De naastgelegen McDonald’s huurt een deel van het pand van Huisman. Maar De Lichtmis blijft volgens hem een zelfstandige, eigen plek. „Wij doen het op onze manier. Gastvrij, met goed eten en een glimlach.”

Grootse opening
De officiële opening is op 15 november. Huisman kijkt ernaar uit om zijn vaste gasten én nieuwe bezoekers te verwelkomen. „De chauffeurs, gezinnen, toeristen – iedereen die De Lichtmis kent, komt even kijken. En terecht: dit is een nieuw hoofdstuk in een lange familiegeschiedenis.”


Peter Huisman voor het nieuwe restaurant dat op 15 november de deuren opent, vijf jaar na de brand in 2020. – Foto © RTV Focus Zwolle




