Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVideo NieuwsVoorpagina

Geer en Goor in Bartjens Rekendictee in Zwolle

‘Een oude dame vraagt aan Gerard Joling en Gordon of ze hun boterhammen met haar willen delen. Gerard heeft 3 boterhammen, Gordon heeft er 5. Ze delen de boterhammen eerlijk met z’n drieën. De oude dame betaalt hiervoor in totaal 80 centen. Op hoeveel centen heeft Gordon recht?’

Dit was één van de opgaven in het Bartjens Rekendictee dat vrijdagavond plaatsvond op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Maar liefst 150 deelnemers in 6 categorieën waren die avond aanwezig om te strijden voor de eer van beste rekenaar van Nederland.

Internetdeelnemers vonden opgaven niet moeilijk

De grootste groep vormden de internetdeelnemers. Hans de Vries, Business Analist van beroep, vond de opgaven niet moeilijk. ‘Het komt erop aan dat je de tekst goed analyseert en er de juiste rekensom uit haalt. De som zelf is gewoon basisschool niveau’, zegt de Vries. Ook de natuurkundeleraar van het Dr. Nassaucollege in Assen had geen enkele moeite met de opgaven: ‘Het is meer de tijdsdruk die je laat verleiden tot snel drukken op het elektronische antwoord. Daardoor kun je fouten maken. Op papier heb je ze allemaal goed’,  aldus de docent. Ook hij heeft zich via internet geplaatst. ‘In de kwalificatieronde waren de vragen veel moeilijker’. De docent die aan de technische universiteit heeft gestudeerd deed al voor de negende keer mee.

Wilma Boer winnares Bartjens én Jaap Vedder prijs

Wilma Boer was uiteindelijk overall winnaar met de snelste tijd. De wiskundelerares op een scholengemeenschap in Middelharnis, Zeeland was één van de drie deelnemers die alle vragen helemaal goed had. Naast winnaar van het Bartjens Rekendictee, kreeg ze ook nog de Jaap Vedder prijs uitgereikt. Deze prijs is ter promotie van het rekenonderwijs in Nederland.

Binnen de groep scholieren was Auke Kievit de beste.  Hij zit in 4 VWO op dezelfde school als waar Wilma Boer les geeft. De Zeeuwen kunnen wel rekenen dus: Géén cent te veel!

Als groep eindigden de basisschoolleraren als laatsten. De scholieren HAVO / VWO deden het iets beter met een 5e positie.  De sponsoren en de Pabo studenten deelden samen een 4e plaats. De groep prominenten die met name bestond uit oud deelnemers wisten een 2e plaats te pakken. Maar de internetdeelnemers waren uiteindelijk als groep de beste rekenaars van Nederland.

Uitwerking Geer en Goor opgave

Er zijn in totaal 8 boterhammen. Ieder krijgt dus 8/3 boterham.
Gerard geeft de dame 1/3 boterham
Gordon geeft de dame 7/3 boterham.
Het geld moet dus in de verhouding 1 : 7 verdeeld worden.
Gerard krijgt 10 centen en Gordon 70 centen.

Het Bartjens Rekendictee werd onder andere gesponsord door de Stentor, de gemeente Zwolle, Hogeschool Windesheim, RTV Oost, de Rabobank en Marketing Zwolle.

 

Bartjens Rekendictee 2014
Bartjens Rekendictee 2014 – De antwoorden worden na de tijd vergeleken!

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button