Geen vraagtekens bij participatie CBS ‘Het Mozaïek’
Zwolle – Gelet op het feit dat er geen beroep is ingesteld tegen de beslissing op de bezwaarschriften rond de verbouwing van basisschool ‘Het Mozaïek’, gaat men niet reflecteren op de situatie dat de omgevingsvergunning niet in stand kan blijven. Dat blijkt uit een brief die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Het oorspronkelijke ontwerp is tijdens de eerdergenoemde inloopavond goed ontvangen. Tijdens de beoordeling van de definitieve aanvraag omgevingsvergunning heeft de welstands-
/monumentencommissie van het Oversticht aangegeven dat het tijdens de
inloopavond gepresenteerde plan niet voldeed aan redelijke eisen van welstand.
Aanpassingen
Vervolgens heeft het schoolbestuur meerdere keren aanpassingen doorgevoerd, zodat het bouwplan uiteindelijk wel voldeed aan “redelijke eisen van welstand”. In deze fase van de planvorming heeft het schoolbestuur het aangepaste ontwerp niet meer aan de omwonenden voorgelegd. De voornaamste reden dat aanvrager niet gesproken heeft met de omwonenden is dat in de praktijk het tussentijds delen van (beperkte) wijzigingen veel verwarring kan veroorzaken, omdat niet vaststaat of een aangepast ontwerp (zonder status) ook daadwerkelijk goedgekeurd wordt.
Om die reden is ervoor gekozen om het plan pas te presenteren, nadat het goedgekeurd was door de commissie en nadat de omgevingsvergunning al was verleend. Dit is een leerpunt, omdat het bouwplan gevoelig ligt bij de omgeving. Er is echter maar één keer een aanvraag gedaan om de stukken in te zien. Het nieuwe plan is wel getoetst aan de welstands/monumenten criteria, waarbij er geen tekenen waren van afkeuring.
Kenbaar gemaakt
Het leerpunt is ook dat burgers en bedrijven die tijdens de behandelfase van een aanvraag kenbaar
hebben gemaakt geïnteresseerd te zijn in een aanvraag, consequent geïnformeerd moeten worden
over wijzigingen die tijdens de behandelfase door de aanvrager worden ingediend. Het is aan de
casemanagers om hiervoor zorg te dragen. De gemeente gaat hierover met hen in gesprek.
Tegen de verleende omgevingsvergunning zijn bezwaarschriften ingediend door diverse omwonenden en de Vereniging Vrienden van Assendorp. Naar aanleiding van de bezwaarschriften en de aangekondigde start van de bouwwerkzaamheden heeft er op 31 maart 2023 een keukentafelgesprek plaatsgevonden tussen een vertegenwoordiger van het college en een aantal afgevaardigden van de bezwaarden.
Geen hoorzitting
Bezwaarden hebben aangegeven dat een hoorzitting niet nodig is. Op 2 augustus 2023 is een beslissing op de bezwaren genomen. In de beslissing op de bezwaren zijn de bezwaren deels gegrond verklaard en is het besluit herroepen omdat er een voorschrift aan de omgevingsvergunning is toegevoegd. Voor het overige zijn de bezwaren ongegrond verklaard en is de omgevingsvergunning in stand gebleven. Wel is de motivering van de omgevingsvergunning aangevuld en zijn enkele gebreken hersteld.
Klik hier voor het werlstandsadvies.