KabelkrantKunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Geen eenmalig plastic meer bij Zwolse evenementen

Zwolle – In samenwerking met de HESZ (Horeca Evenementen Stichting Zwolle ) en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zwolle, start de gemeente Zwolle een stadsbrede pilot waarbij alleen nog herbruikbaar plastic wordt gebruikt tijdens Koningsnacht, -dag en Bevrijdingsdag.

Al langere tijd heeft de gemeenteraad de wens om geen wegwerpplastic meer te gebruiken bij evenementen in de stad. In 2021 legde de gemeente dat ook officieel vast in het evenementenbeleid. Wethouder Monique Schuttenbeld (Evenementen): “We vinden het als gemeente belangrijk dat de evenementen in onze stad – waar veel bezoekers op af komen – duurzaam worden georganiseerd. Maar we willen dat wel graag samen met alle betrokkenen doen en dat vergt tijd.”

“We zijn in overleg gegaan met ondernemers en de HESZ om samen tot een aanpak te komen voor stadsbrede evenementen. Enkele evenementen waren al overgestapt op herbruikbaar plastic, ik ben heel blij dat het nu gelukt is om voor de hele stad afspraken te maken in de vorm van een pilot voor de komende festivals. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de gemeenteraad in vervulling.”

“Een lang gekoesterde wens van de gemeenteraad gaat in vervulling.” Wethouder Monique Schuttenbeld

 

Wat houdt de pilot in?

Tijdens de pilots rond Koningsdag en 5 mei wordt ervaring opgedaan met de herbruikbare hardplastic bekers (hardcups). Bezoekers betalen bij hun eerste drankje €1 statiegeld voor een beker en gedurende het evenement kan de beker bij alle deelnemende ondernemers gevuld worden. Als bezoekers aan het eind van hun bezoek de beker inleveren, krijgen ze die euro terug.

Waarom is dit belangrijk?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in alle geledingen van het maatschappelijk leven. Dat geldt ook voor evenementen. Wegwerpplastic heeft een zeer grote impact op het milieu. De HESZ, horeca Nederland, afdeling Zwolle, en de gemeente hebben daarom de handen ineengeslagen om tot daadwerkelijke reductie te komen van het gebruik van plastic bij evenementen. Bijkomend voordeel is dat deze manier van werken de straten een heel stuk schoner houdt.

Door middel van de pilot kunnen alle betrokken partijen nu alvast ervaring opdoen met de herbruikbare bekers in Zwolle. Vanaf 2024 geldt er een landelijk verbod op wegwerpplastic bij evenementen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button