Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Ga voor meer bomen bij je school!

Zwolle – Kan jouw school (vo of mbo) wel een paar extra bomen gebruiken? En wil jij met leerlingen een ontwerp hiervoor maken? Meld je dan aan bij Natuur en Milieu Overijssel!

Bomen zijn heel belangrijk. Ze maken ons gezonder en gelukkiger. Ze maken jouw school en onze wereld mooier. Ze zijn het thuis van vele vogels, insecten en andere kleine dieren. En bovendien zorgen ze voor schone lucht, schaduw en droge(re) voeten na een flinke regenbui. Ook voor jongeren zijn bomen belangrijk. Ze bewegen aantoonbaar meer in een groene omgeving. Grasveldjes, bomen en borders nodigen uit tot bewegen en dragen zo bij aan de motorische ontwikkeling, gezondheid en sociale interactie. Daarom zijn Iedereen een boom (provincie Overijssel), Trees for All, Plan Boom en Natuur en Milieu Overijssel een bomenactie gestart voor het voortgezet onderwijs en mbo uit Overijssel. Doet jouw school ook mee?

Uit alle inzendingen selecteren zij 10 scholen. Deze scholen volgen een Natuuratelier van landschapsarchitect Marieke de Keijzer om het plan een stap verder te brengen en ontvangen elk 1.000 euro om hun plan te realiseren.

Praktische informatie

Deze actie is voor het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo uit Overijssel.
Scholen kunnen zich tot 16 september 2022 aanmelden via een aanmeldformulier. Op basis van deze gegevens vindt de selectie plaats. Natuur en Milieu Overijssel e selecteert op geografische spreiding, type onderwijs (vo, vso en mbo), motivatie, toename in groen en de mate waarin jongeren betrokken worden bij de planvorming.

Het Natuuratelier vindt plaats in oktober. Het is een dagdeel en de datum en locatie maakt zij nog bekend.
Het is de bedoeling dat ook de jongeren zelf aan de slag gaan met het ontwerp. De vorm hiervoor mag de school zelf kiezen. Aan het Natuuratelier mogen ook een aantal leerlingen per school deelnemen.
Elke deelnemende school krijgt 1.000 euro om hun plan te realiseren.

Het planten van de bomen gebeurt in november of december. Scholen zoeken zelf een kweker voor de aanschaf van de bomen en dienen de factuur in bij Natuur en Milieu Overijssel.
Voor het kiezen van de bomen is de bomenlijst van provincie Overijssel leidend. Je kunt deze bomenlijst hier vinden. Een adviseur kan helpen welke bomen geschikt zijn op het plein.

Elke school legt een ‘Green Pledge’ af. De school belooft zich verantwoordelijk te voelen voor de bomen en deze zo goed mogelijk te verzorgen.

Dit is een gezamenlijk project van Iedereen een boom (provincie Overijssel), Trees for All, Plan Boom en Natuur en Milieu Overijssel.

Ga naar het aanmeldformulier!

Gerelateerde artikelen

Back to top button