KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapZorg & Welzijn

Food Challenge nu een erkende Gezonde School activiteit

Vierde editie 2023/2024 van start

Zwolle – Onlangs is de Food Challenge door de ‘Erkenningscommissie Interventies’ van het Nederlands Jeugdinstituut erkend als goed onderbouwd: “FoodChallenge is een zeer gevarieerde, interactieve interventie met verrassende onderdelen voor de doelgroep vmbo of speciaal onderwijs.” Hiermee is de Food Challenge als een officiële Gezonde Schoolactiviteit voor het thema Voeding en Natuur- en Milieu bestempeld en kunnen scholen de Food Challenge inzetten in hun Gezonde School-aanpak.

Scholen in Noord-midden Nederland kunnen zich tot 1 november aanmelden voor deelname in het voorjaar van 2024. Voor het eerst start een aantal scholen dit najaar al.

Food Challenge 2024

Zit jij lekker in je vel? Hoe zorg je goed voor je lijf en voor de aarde? Waar komt jouw eten vandaan? In de vierde editie van de Food Challenge gaan 2500 onderbouwleerlingen van 25 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dat komend schooljaar ontdekken. Naast Overijssel, Gelderland, Flevoland, Drenthe en Groningen, is de challenge dit jaar voor het eerst ook in Utrecht. Rode draad is het ontwerpen van een gezonde pokébowl met duurzame producten van de boerderij. Daaruit moeten ze hun energie kunnen halen voor het uitvoeren van de zelf ontworpen bootcamp. Dit biedt men in verschillende vormen aan via drie onderdelen: lessen op school, gastlessen van mbo food en een Foodcamp op de boerderij met mbo lifestyle.

Deskundige jury

Een deskundige vakjury kiest in juni 2024 ‘de beste pokébowl van Noord-midden Nederland’. Elk jaar wordt Food Challenge geëvalueerd en ook dit jaar zijn er een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd om het programma nóg beter te laten aansluiten op de doelgroep. Zo mogen deelnemende scholen dit jaar zelf kiezen in welke vorm ze hun pokébowl ontwerp insturen (werkstuk, poster, fotoverslag, vlog, TikTok video etc.) en is er meer aandacht voor ‘smaak en proeven’ bij de gastles en Foodcamp. De school met de beste pokébowl wint een workshop van een top chef of een wedstrijd van een profclub. Daarnaast trakteren ze de beste pokébowl van 2023/2024 aan de hele school!

Organisatie

De challenge wordt gehouden en uitgevoerd door LekkerBoer samen met food mbo’s, zoals SVO vakopleiding food en Zone.college, en lifestyle mbo’s, zoals Deltion College. De challenge wordt ondersteund door Jong Leren Eten, provincies, gemeenten en het bedrijfsleven.

Inschrijving 2024

Scholen die dit schooljaar willen meedoen, kunnen zich nog tot 1 november 2023 aanmelden via www.foodchallengevoorscholen.nl. Hier is ook informatie en beeldmateriaal te vinden. Deze scholen kunnen vanaf januari starten met het lespakket. (Scholen die zich voor begin van dit schooljaar al aangemeld hadden, kunnen nu al van start.)
Er zijn verschillende subsidiestromen die hiervoor benut kunnen worden. Scholen kunnen hiervoor contact opnemen met de Gezonde School adviseur in hun regio. Er kunnen in totaal 25 scholen meedoen. Dit jaar is het deelnamegebied van Overijssel, Gelderland, Flevoland, Groningen en Drenthe uitgebreid met de provincie Utrecht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button