Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Festival Tussenland presenteert indrukwekkend internationaal programma

Ter Pelkwijkpark – vrijdag 26 t/m zondag 28 mei

Zwolle – Gezelligheid, elkaar ontmoeten en genieten van de kunsten. Dat is Festival Tussenland. Deze publiekslieveling presenteert van 26 tot en met 28 mei een programma vol internationaal circus- en straattheater. En vol top-storytellers, een toffe line-up van rootsmuzikanten uit binnen- en buitenland en vele aanstormende theatertalenten.

Het programma is bekend en staat online op de website www.festivaltussenland.nl

Hoogtepunten programma

Gezien de vele tientallen voorstellingen is het ondoenlijk om alle artiesten hier te vermelden, maar dit is een greep uit het programma. The origin of life and death: andere manieren dan onze Westerse, om ons te verhouden tot de dood; door storyteller Jan Blake (UK/Jamaica), Juggling Tango, een begrip in de internationale circustheaterwereld, die op onnavolgbare wijze muziek, tangodans en jongleerkunst combineert.

De zeven mannen van de band STRAF, die al twee decennia de wereld rondtoeren met hun muziekstijl van blues tot bigband, van beat-bandjes tot Balkan. En met Nederlandstalige teksten. Storyteller en singersongwriter Erik Sjøholm uit Finland, met de diep persoonlijke voorstelling Glenn, the things we don’t talk about. Daarin mengt hij oeroude mythen met de verhalen die zijn leven hebben gevormd. Muamma is een band die een mix speelt van diep traditionele Turkse folk tot dansbare grooves en funky Anatolische psychedelische rock en verleidelijke jazzimprovisaties.

Het zeskoppige A Murder in Mississippi uit Gent speelt een geheel eigen mengsel van americana, country, folk, blues en Irish traditional. Raphaël Rodan (Israël), buigt tijd en ruimte in Me and Mr. Jansen. Daarin verbindt hij zijn persoonlijke verhaal als Jood en het verhaal van een razzia in 1943 in het pand waar hij nu in woont, met elkaar. Ook vraagt hij zich af waar wij zouden staan als we ons in die geschiedenis hadden bevonden.

Parade van artiesten: elke avond Circusgala

Bijzonder: elke avond, tussen licht en donker, kan het publiek genieten van een parade van de internationale circusartiesten uit de programmering van Tussenland. Acrobatiek, humor, muziek en dans smelten samen in deze caleidoscopische voorstelling. Ook geeft het een mooi beeld van het totaalaanbod aan circus- en straattheater op het festivalterrein en in de Zwolse binnenstad.

Uitgebreid kinder- en jongerenprogramma

Van de Koning van Katoren tot Caribisch kinderconcert Bon Dia, Goeiemorgen! van Izzaline Calister en Thijs Borsten, waarin oude Antilliaanse kinderliedjes worden hernomen in een theatrale voorstelling voor de allerkleinsten. Frenk de Slak van rapper Rico en producer Dries Bijlsma is een hiphopshow voor het hele gezin, met moddervette beats en scherpe teksten over een vrolijke, funky slak. Het speciaal voor Tussenland gemaakte brunchvertelconcert De rattenvanger van Hamelen, een samenwerking van twintig internationale studenten van ArtEZ Conservatorim met verhalenverteller Eric Borrias, voor kinderen en volwassenen van 4 tot 104. De Hanzesprookjes voor kinderen, door de jonge verhalenvertellers van het Zwols Vertellersgilde.

Silent Telling

Een nieuw onderdeel, dat vorig jaar is getest, wordt dit jaar hernomen: silent telling, vergelijkbaar met silent disco. Middenop het rumoerige middenveld krijgt het publiek een koptelefoon op. De tijd staat stil, een verteller en een DJ mengen de mooiste verhalen met speciaal gecomponeerde soundscapes. Denk aan de Afrikaanse dillemmaverhalen van Jan Blake met Afrikaanse beats, het sprookje Hans en de draak en het oude Keltische verhaal Veldslag der vogels.

Thema 2023: Schouders

Met het thema van dit jaar sluiten de programmeurs van Festival Tussenland aan bij de actualiteit van vandaag. Op wiens schouders bouwen wij ons persoonlijk leven, onze samenleving, onze wereld? Wie gingen ons voor? Zijn die schouders sterk, zwak, betrouwbaar? Of niet? En wat voor schouders gaan wij zijn voor degenen die na ons komen? “Dit hoogst actuele thema laat ons nadenken over onze erfenis en de erfenis die we zelf nalaten.”

Vrij toegang – bijdrage naar draagkracht

Het festival is vrij toegankelijk. Want kunst en cultuur zíjn voor iedereen, vindt de organisatie. Met haar festivals streeft zij naar een verbonden, bruisende stad waarin iedereen kan meedoen. Het publiek wordt gevraagd, een bijdrage te leveren naar draagkracht.

Een bruisende binnenstad – markten en partnerevents

Tussenland werkt nauw samen met horeca, winkeliers, onderwijs en andere evenementenorganisatoren in de stad om echt de hele binnenstad te laten bruisen. Dit zijn het Zwolle Design Festival, de Kunst & Creatief Markt, Draadloos Straatmuzikantenconcours, de Kennispoort Food Innovation Market en de Deltion Afstudeervoorstellingen. Allemaal vinden ze (deels) plaats op het festivalterrein van Tussenland aan het Ter Pelkwijkpark langs de stadsgracht. In samenwerking met Zwolle Fonds worden er bovendien extra straattheater- en circusacts in de binnenstad geprogrammeerd.

Festival Het Tussenland is één van de evenementen van Festivalplatform Zwolle Unlimited. Bekijk de volledige programmering van Tussenland op www.festivaltussenland.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button