Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Feest bij Zwolse Theaters

4 jubilarissen onderscheiden met Zilveren Krommer

Zwolle – Een krommer kom je overal in theaters tegen. Maar je moet technicus zijn om hem te herkennen én heel vaak in de handen te hebben gehad. Dat laatste geldt zeker voor de vier technici  van de Zwolse Theaters die vandaag in de bloemen werden gezet. Jan Keimpema, Wander Tabak, Henk Wijnhoff en Dennis Bouwhuis zitten allevier al 25 jaar – of meer – in het vak. Ze kregen daarom vandaag de Zilveren Krommer uitgereikt door hun nieuwe directeur Rob Zuidema.

verslag: Martin van der Hooft / Foto’s: Peter Denekamp

Een krommer – of kromme spijker – verbindt de panelen in het dekor. Daarmee is het voor de technici dus een soort dagelijks gereedschap. Maar het is ook de naam van een onderscheiding die de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies uitreikt aan technici die al 25 jaar in het vak zitten. En in Zwolle lopen er daar dus vier van rond. Met de Zilveren Krommer eert de VSCD het belangrijke werk van de technici, die meestal letterlijk en figuurlijk liever niet in de schijnwerpers staan. Maar, zoals Rob Zuidema het zegt: “Theatermaken doen we met zijn allen, met het hele team.”

Wander Tabak had het langste dienstverband. Al 32 jaar werkt hij als technicus in de theaterwereld. De Krommer is dan ook ontelbare keren door zijn handen gegaan. Dinsdagmiddag kreeg hij daarom – net als drie collega’s – een bijzondere Zilveren Krommer uitgereikt door directeur Rob Zuidema.

Dan werk ik al 32 jaar hier en dan kan ik zelfs vandaag nog niet even rustig lunchen…Een lachende Wander Tabak, één van de jubilarissen

Altijd aan het werk

De technici mogen dan wel buiten de schijnwerpers opereren, maar ze zijn altijd aan het werk. Henk Wijnhoff: “Het gebeurt zeer regelmatig dat we moeten ‘vechten’ voor onze lunchtijd. Willen we net gaan eten, komt er een verhuurder. En ja, die wil wel direct gelost worden natuurlijk.”
Het vak is in die 25 of 30 jaar enorm veranderd. Henk is niet zo van de computers maar moet wel met zijn tijd mee. “Alles zit tegenwoordig achter een schermpje. Heel handig maar niet echt mijn ding. De arbeidsomstandigheden zijn wel enorm verbeterd in al die jaren. En daar let De Zwolse Theaters heel erg op.”
Henk is dan ook trots op zijn werkgever en vooral op zijn vak: “Het is en blijft een prachtig vak.”

De vier jubilarissen op een rij. Van links naar rechts: Wander Tabak, Henk Wijnhoff, Jan Keimpema en Dennis Bouwman.

Nieuwe directeur

Rob Zuidema is per 1 september de nieuwe directeur van de Zwolse Theaters. Hij voelt zich als een groentje naast de jubilarissen die hij vandaag in het zonnetje mocht zetten. “Ik ben – samen met de hele ploeg van medewerkers – me nog erg aan het inwerken. Ik kom niet uit de theaterwereld en alles is dus nieuw. Ik denk dat ik wel een heel seizoen moet meedraaien voordat ik alles snap,” merkt hij glimlachend op. Zuidema stuurt erg op dat ‘samen’-gevoel. “En daarom is het ook zo’n leuke dag vandaag, zonder technici is er helemaal geen theater mogelijk. Het is belangrijk om stil te staan bij dit soort jubilea. En je als organisatie te realiseren dat het alleen lukt als je het samen doet. Ik probeer dan ook te stimuleren dat je ook eens kennismaakt met de andere disciplines van ons vak dan die waar je je dagelijks mee bezighoudt”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button