112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eis: 4,5 jaar gevangenisstraf voor gewapende woningoverval Jan Buschstraat

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist vier jaar en zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 21-jarige M.K. uit Zwolle. Hij wordt ervan verdacht samen met twee anderen een gewapende woningoverval in Zwolle te hebben gepleegd in oktober 2014. De twee minderjarige medeverdachten moeten zich eveneens voor de rechter verantwoorden.

Pistool op hoofd

Op 15 oktober 2014 zouden de drie verdachten ’s avonds hebben aangebeld bij een woning aan de Jan Buschstraat in Zwolle, waarna de bewoner opendeed en met een vuurwapen en boksbeugel bedreigd werd. Volgens de officier van justitie dacht de man dat zijn zoon voor de deur stond, maar nadat hij opendeed, stormden vrijwel meteen drie gemaskerde mannen naar binnen. Het slachtoffer dacht even dat het om een misplaatste grap ging, maar al snel bleek het heel serieus te zijn: er werd een pistool op zijn hoofd gezet en hij moest op de bank gaan zitten. Ondertussen werd zijn woning door twee van de verdachten doorzocht. Er is geld buitgemaakt en de verdachten namen een spaarpot, een geldkistje, geld uit een portemonnee en een spelcomputer mee. Dankzij een oplettende getuige, die het kenteken van de auto noteerde en meteen de politie belde, konden twee van de drie verdachten vrijwel meteen worden aangehouden. Een deel van de buit is teruggevonden in een sloot aan de kant van de weg in de buurt van Hasselt.

De 21-jarige M.K. wordt behalve van deze woningoverval ook verdacht van diefstal van een grote hoeveelheid geld uit een kluis in een woning en pinnen met een pinpas van een kwetsbare man in Zwolle in september vorig jaar.

Volgens de officier van justitie zijn de gevolgen van de overval nog steeds merkbaar: “Het slachtoffer had tijdens de overval het gevoel dat wat er gebeurde niet werkelijk was. Pas later drong tot hem door wat hij had meegemaakt. Hij heeft na de overval wekenlang nachtmerries gehad en heeft hierdoor een maand niet kunnen werken. Nog steeds slaapt hij af en toe slecht en durft hij ’s avonds niet naar buiten.”

Alles afwegende vindt het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden op zijn plaats.

Gerelateerde artikelen

Back to top button