Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Een slimme binnenstad: Inzicht in verkeersstromen

Zwolle – Met het programma Slimme Binnenstad wil de gemeente Zwolle inzicht krijgen in het gebruik van de straten en pleinen. Daarom wil zij de verkeersstromen monitoren. Door te meten hoe inwoners, ondernemers en bezoekers zich door de binnenstad verplaatsen per fiets of (bestel)auto, kan de gemeente keuzes maken die daarop aansluiten. Met daarbij meer aandacht voor loop- en fietsroutes en een stadslogistiek die faciliteert maar niet hinderlijk is voor de bezoekers.

Zwolle groeit en er zijn steeds meer mensen die van de historische binnenstad willen genieten. Sinds de COVID-19 is de gemeente zich er nog meer van bewust hoe belangrijk de openbare ruimte, haar buitenruimte is. Met het programma Slimme Binnenstad wil de gemeente Zwolle inzicht krijgen in het gebruik van die straten en pleinen.

Camera’s

Om dit inzicht te verkrijgen plaatst de gemeente op een aantal toegangswegen naar de Binnenstad zogenaamde ANPR-camera’s. Deze camera’s gebruikt men om het bestel- en vrachtverkeer van en naar de binnenstad te monitoren: wanneer, hoeveel en wat voor type voertuig rijdt er op de weg. Aan de hand van deze data kan de gemeent­­­­­­­e samen met de leveranciers, ondernemers en bewoners een plan maken dat tegemoet komt aan de zero-emissie doelstelling in 2025. ­­

Fiets

Een tweede onderdeel is het vroegtijdig kunnen sturen van fietsers naar de beschikbare stallingsruimte in de binnenstad. Via routes die op dat moment minder druk zijn. Om dit voor elkaar te krijgen hangt men in de gemeentelijke fietsenstalling camera’s op die registeren hoeveel fietsen er staan en plaatst men verwijsborden naar de stallingen. Daarnaast stelt men telsensoren op op een tweetal punten in de binnenstad die het aantal voetgangers bijhouden. Binnenkort doet men de aanbesteding voor de registratiesystemen. Als de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord gaat met de proef, dan hangt men naar verwachting de eerste camera’s voor de zomervakantie op.

Privacy

Privacy is voor de gemeente Zwolle heel belangrijk, daarom volgt men alle voorschriften en wettelijke eisen nauwkeurig op. Deze komen uit de Algemene verordening persoonsbescherming (AVG), die op deze manier van dataverzameling betrekking hebben. Voor beide doelen gebruikt men camera’s. De gemeente anonimiseert de beelden direct en verwerkt ze tot een algemene rapportage. Medewerkers van de gemeente Zwolle hebben alleen toegang tot de rapportages, en niet tot de beelden. Niemand kan de beelden gebruiken voor handhavings- of opsporingsdoeleinden.

Slimme samenleving

Het verzamelen en analyseren van data en inzetten techniek is nooit een doel op zich, maar zet men in voor de opgaven waar de gemeente voor staat. Het project Senshagen is een ander voorbeeld van de slimme samenleving. In Stadshagen meten ruim 50 bewoners de hoeveelheid fijnstof en met weerstations brengt men het lokale klimaat in de wijk in kaart. Aan de hand hiervan is het mogelijk om maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld hittestress of wateroverlast.

Meer informatie is te vinden op www.zwolle.nl/slimmebinnenstad

Gerelateerde artikelen

Back to top button