Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Duizenden mensen lopen coronaproof audiotour tijdens de lockdown

Zwolle – Het is een mooi gezicht: steeds plukjes mensen, gezinnen, vrienden, wandelend langs grachten en stegen in de Zwolse binnenstad, geconcentreerd luisterend naar het verhaal dat hen wordt verteld via hun oortjes van hun mobiele telefoon. Duizenden bezoekers genoten de afgelopen maand geheel coronaproof van een theatrale wandeling. Dit was precies de opzet van de organisatoren, die streefden naar een gunstige publieksspreiding en naar het aanbieden van culturele beleving van de binnenstad. De routes zijn nog tot eind januari te lopen.

De audiotours maken deel uit van Winter in Zwolle, een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, ZwolleFonds, Zwolle Unlimited en Zwolle Marketing. Deze organisaties hebben voor Winter in Zwolle de handen ineengeslagen om de binnenstad aantrekkelijk te maken voor een bezoekje en daarnaast te zorgen voor een veilige spreiding van publiek over de binnenstad.

Opsteker voor leerlingen, amateurs en theatermakers

Festivalplatform Zwolle Unlimited heeft zich in deze pandemie toegelegd op het creëren van audiotours en is de creatieve partner van gemeente, ZwolleFonds en Zwolle Marketing. Steeds heeft de artistieke leiding daarbij haar doel voor ogen gehouden, nieuwe talenten te willen ontwikkelen, vertelt artistiek leider Rob Bults. “Wat velen niet weten, is dat de audiotours ook talentontwikkelingstrajecten zijn voor het onderwijs in Zwolle en voor amateuracteurs en nieuwe theatermakers uit stad en regio. Wij hebben de missie dat kunst van jongsaf moet beginnen en werken daartoe nauw samen met Openbaar Onderwijs Zwolle en Teachers’ College Windesheim. Voor al die deelnemers is het een enorme opsteker dat de routes zo goed zijn ontvangen.”

Audiotours nog tot eind januari te lopen

Er zijn routes voor kinderen en voor volwassenen. De historische straten en pleinen van de stad zijn prachtig aangelicht. Tot eind januari kunnen ze nog gelopen worden. Daarna blijven er nog een paar routes permanent online staan. Ze vormen een perfecte coronaveilige activiteit en de enige theateractiviteit die op locatie gevolgd kan worden; alleen, met familie of met vrienden. De audiotours download je heel makkelijk op je mobiele telefoon www.zwolleunlimited.nl/audiotours.

Van griezelpuzzeltour tot volwassen sprookje

Er zijn audiotours voor families met kinderen en audiotours met verhalen voor volwassenen. Er is voor kinderen van 4 tot 10 jaar een puzzelgriezelroute gemaakt naar het sprookje Het meisje zonder handen. Voor volwassenen en jongeren van 12+ is het griezelen geblazen met de Witte Wieven Spooktocht door de Zwolse theatermaker Lieke van der Vegt en de Midwinterspooktocht door theatermakers Jordy Roeten en Sheeyla Gerard.

Lichtbeeldenroute

Ook is er nog één audiotour beschikbaar langs de lichtbeeldenroute, aangeboden door de ondernemers van de binnenstad. Dat is de heldensage ‘De Bloedende zwaan’. Gemarkeerd door de enorme lichtbeelden die nog tot eind januari de binnenstad sieren, is dit een heerlijke invulling van een winterse vrije dag. De audiovertelling De bloedende zwaan wordt gecombineerd met pianospel van de Zwolse pianiste Elea Schoon en spoken word van de Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen. De lichtbeelden zijn ook te bezoeken zonder audiotour en er is ook een lichtbeeldentour met fietstaxi te boeken.

Tickets

Audiotours Winter in Zwolle – tot eind januari – www.zwolleunlimited.nl/audiotours
Lichtbeeldenroute – tot eind januari – www.lichtbeeldenroute.nl
De folder met de lichtbeeldenroute en de audiotours is gratis af te halen bij de Toeristische Informatiepunten in Waanders in de Broeren en het Zwolse Balletjeshuis.
Meer Winter in Zwolle: www.visitzwolle.com/winter

Gerelateerde artikelen

Back to top button