Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Duizenden bezoekers voor Zwolle Unlimited

Artiesten uit hele wereld te gast in bruisende binnenstad van Zwolle

ZWOLLE – Duizenden bezoekers hebben afgelopen weekeinde genoten van Festival Zwolle Unlimited. Dat meldt de organisatie van het cultuurfestival een in een persbericht. Honderden voorstellingen van nationale en internationale topartiesten kleurden de kades en pleinen van de binnenstad van Zwolle. Verhalenvertellers, straattheatergroepen en rootsmusici gaven hun beste kunnen. De weergoden waren het festival, behalve op vrijdagavond, zeer gunstig gezind. Kinderen en volwassenen speelden, luisterden en dansten in de stad. Zwolle Unlimited deed zijn titel van beeldbepalend festival van de Provincie Overijssel eer aan.

Door nauw samen te werken met collega-evenementen zoals de Zwolse Boekenmarkt, de Zwolse Vinylmarkt, Slow Food markt De Smaak van Zwolle, het Straatmuzikantenconcours en het 3D Street Art festival heeft Zwolle Unlimited in vijf jaar tijd haar eigen plek verworven onder de Nederlandse cultuur- en kunstfestivals. Het publiek aanwezig in de stad, kon overal genieten van verteltheater, lekker eten, acrobatische straatacts en mooie muziek. De kwaliteit van de geboden acts was hoog. De wijze van werken met waardebepaling achteraf is zo goed als uniek in het Nederlandse festivalcircuit. Het is een manier om de drempels totaal weg te halen bij de entree van het festival, zodat iedereen toegang heeft tot kunst en cultuur. Een belangrijk stokpaardje van de festivalorganisatie.

Wereldwijd

Zwolle Unlimited zocht internationaal naar de beste artiesten om haar jaarthema SheWolf te vertolken. Vertellers uit India, Groot-Brittannië, Duitsland/Gambia, België, Portugal, Iran en Nederland zochten in hun verteltraditie naar de mooiste heldinnenverhalen en wolfsverhalen en brachten die mee. Voor straattheaterartiesten en dansgezelschappen werden groepen gecontracteerd uit Finland, Spanje, Griekenland, Slowakije en Nederland. Die lieten het winkelend publiek tijdens de koopzondag huiveren en lachen, en soms vloeide er zelfs een traan. De muziek was afkomstig uit België, Nederland, Brazilië en de Verenigde Staten. Uit Nederland was onder meer de koningin van de liedkunst, Lenny Kuhr te gast, net als songwriter Stephanie Struijk. Het Antwerp Gypsy en Ska Orchestra sloot het festival zondag in de vroege avond af met een knetterend en swingend optreden.

Indrukwekkende kwaliteit kindervoorstellingen

De hoeveelheid kindervoorstellingen die Zwolle Unlimited aanbood tijdens haar twee kindermiddagen, was overweldigend; meer dan een gemiddeld theater in een jaar aanbiedt, en van minstens dezelfde kwaliteit. Vertellingen, gebaseerd op beroemde boeken, zoals Ronja de Roversdochter en Momo en de Tijdspaarders trokken veel jong publiek, maar ook de waargebeurde verhalen van de Iraans/Nederlandse verteller Sahand Sahebdivani, over zijn vlucht als driejarig kind op een paard over de Iraanse bergen of het verhaal van Eric Borrias over twee overlevende kinderen van de Kindertransporten in Vught tijdens de tweede wereldoorlog raakten menig bezoeker in het hart.

Veel premières

Het festival is een producerend theaterfestival. Het haalde ook dit jaar weer zijn doel, jaarlijks minimaal zeven premières te kunnen programmeren van jonge verhalenvertellers. Vertellers in de leeftijd van 13 tot 22 jaar verzorgden een deel van het vertelprogramma. Speciaal voor het festival werden jonge vertellers gekoppeld aan songwriters uit het Zwolse Songwriters Gilde en spoken word-artiesten uit de Fakkelteit. Eveneens werd jong verteltalent uitgewisseld met een Antwerpse vertelopleiding.

‘De festivalorganisatie kijkt terug op een goed bezocht evenement en is trots hèt cultuurfestival van Zwolle weer verder nationaal op de kaart te hebben gezet.’ De volgende editie van Zwolle Unlimited wordt gehouden op 31 mei, 1 en 2 juni 2019.

Gerelateerde artikelen

Back to top button