Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Drukbezochte lancering romandebuut Zwolse Marcella Bremer bij Van der Velde

Zwolle – Op 30 mei jl. was de lancering van ‘De Levenslijn’, het romandebuut van Marcella Bremer. De brasserie van de práchtige boekhandel Van der Velde in de Broerenkerk in Zwolle zat werkelijk barstensvol belangstellenden.

Bremer was het stralende middelpunt van de avond waarbij zij werd geïnterviewd, de eerste exemplaren van haar boek overhandigde aan haar drie zonen en uiteraard een hoofdstuk voordroeg uit haar roman. Een bijzonder fraai muzikaal intermezzo is verzorgd door handpanspeler, Jeff Hijlkema. Na dit interactieve programma konden de vele aanwezigen een gesigneerd exemplaar van het boek aanschaffen.

Bremer (1967), studeerde bedrijfskunde en journalistiek en werkte als freelance journalist en communicatieadviseur. Met haar echtgenoot startte zij een eigen consultancy bureau. Daarnaast is ze politiek actief en gefascineerd door verleden, heden en toekomst van de mens. Op basis van stamboomonderzoek schreef ze zelfs een boek over de familie Bremer vanaf 1640. ‘De Levenslijn’ is derhalve haar debuut als fictieschrijver.

‘De Levenslijn’ vertelt het verhaal over Welmoed Groeneweg wier leven een fikse wending neemt wanneer haar carrière als consultant hapert bij het begin van de coronapandemie. Ze maakt zich zorgen om geld, gezondheid en klimaatverandering. Ze besluit haar leven te veranderen. ‘De Levenslijn’ volgt het hoofdpersonage in haar geldzorgen, haar drukke man, eigenwijze kinderen, haar drankgebruik en midlife-menopauze, twee huizen vol spullen, de klemmende keukendeur en klimaatverandering – ook dat nog!

Welmoed gaat op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het zover is gekomen dat ze geld, spullen en gemak belangrijker vindt dan natuur, gezondheid en vriendschappen. Wil ze meer bijdragen aan de wereld of juist rustig en simpel leven? Kan ze iets leren van voorouders of zelfs nazaten? Wat leert ze van haar hippievriendin, van die rijke kennis en van de nieuwe buurvrouw?

Kortom, een intrigerende en voor velen herkenbare roman.

Op de vraag wat ze wil bereiken met haar roman, antwoordde Bremer: “Ik hoop dat meer mensen gaan nadenken over onze levensstijl, maar ook over het leven. Er zitten allerlei filosofische vragen en maatschappelijke kwesties in het boek, ik vermoed dat ze wel herkenbaar zijn.”

Juist die visie is haar uitgever, Uitgeverij Doornwater, op het lijf geschreven: “Wij vinden genre van ondergeschikt belang. Het gaat ons om boeken die zich bewegen op het snijvlak van politiek en samenleving. Boeken die het bewustzijn voor maatschappelijke issues vergroten, kennis overdragen en waar mogelijk een begin maken met concrete oplossingen. Of dat nu verpakt is in een roman, triller, non-fictie boek of (auto)biografie, is voor ons minder belangrijk.”

‘De Levenslijn’ is onder meer te bestellen via www.uitgeverijdoornwater.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button