Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Dress Red Day in Isala morgen: hart- en vaatziekten voorlichting

​Op dinsdag 29 september is het Dress Red Day. De Hartstichting roept dan alle vrouwen op iets roods te dragen om zo aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat is nog steeds hoognodig; hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Het Isala Hartcentrum steunt de actie door geld op te halen voor dit onderzoek. Er staat een reuzengroot opblaasbaar hart buiten bij de hoofdingang waar je in kunt lopen om te zien hoe het hart er in ‘het echt’ uitziet. In de Centrale hal op de tweede verdieping is een informatiemarkt waar medewerkers voorlichting geven.

Hart van 8 meter

In het opblaasbare hart van 8 meter breed en 6 meter hoog kunnen bezoekers door verschillende onderdelen van het hart wandelen, zoals de boezems, de kamers en de hartkleppen.

In het hoofdgebouw geven medewerkers van 9.00 tot 17.00 uur voorlichting over risicofactoren, de behandeling van hart- en vaatziekten en gezond leven. Ook zijn er, van 9.00 tot 15.00 uur, zelfgemaakte producten te koop, zoals sjaals, oorbellen, brocante en cadeautjes van tafelzeil. Van de opbrengst gaat 10% naar de Hartstichting voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Kalf Haarzorg Zwolle en Livera, gevestigd op de begane grond van het hoofdgebouw, dragen die dag ook hun steentje bij. Kalf doneert van elke kappersbehandeling € 5,- aan de Hartstichting. Livera schenkt 10% van de opbrengst van verkochte nachtkleding.
Vermaat sponsort appels die bij de informatiemarkt worden uitgedeeld.
Ron AV Rentals sponsort de televisie op de 2e verdieping, waar filmpjes over risico’s en behandelingen van hart- en vaatziekten worden getoond.

Van levensbelang

Hartchirurg Ghada Shahin: ‘Het is van levensbelang dat vrouwen zich op tijd bewust zijn van de risico’s van een hart- of vaatziekte. Nog te weinig mensen zien de ernst en urgentie ervan. Jaarlijks overlijden 20.815 vrouwen aan hart- en vaatziekten in Nederland. Dat zijn elke dag 57 vrouwen, ten opzichte van 50 mannen. De diagnose wordt bij vrouwen soms later gesteld. Vrouwen hebben andere symptomen en omschrijven hun klachten op een andere manier. De juiste behandeling kan daardoor vertraging oplopen.’

Vrouwen: kleine vaten van het hart

Voorlichting en wetenschappelijk onderzoek zijn vooral op mannen gericht. Resultaten van onderzoek zijn niet zomaar te vertalen naar vrouwen. Er zijn belangrijke verschillen tussen vrouwen en mannen. Meer onderzoek is nodig om deze verschillen in kaart te brengen. Naast de meest voorkomende klacht bij een hartinfarct, een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst, hebben vrouwen vaker dan mannen klachten als pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, misselijkheid of braken. Bij vrouwen spelen de problemen zich vooral af in de kleine vaten van het hart. Onderzoek naar de aanwezigheid vraagt naast kennis ook beschikbaarheid van specifieke onderzoeksapparatuur. Het Isala Hartcentrum heeft vroegdiagnostiek naar kransslagaderlijden als een van haar speerpunten en beschikt over de modernste apparatuur om dit op te sporen.

Zwangerschapsvergiftiging en hoge bloeddruk

Risicofactoren spelen een hele belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten. Ze hebben bij vrouwen vooral na de menopauze een sterkere impact dan bij mannen. Meer dan 60% van de vrouwen heeft hoge bloeddruk op oudere leeftijd. Er zijn echter ook vrouwspecifieke risicofactoren – zoals een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap – die een hoger risico geven op het krijgen van hart- en vaatziekten. Cardioloog in opleiding José Drost: ‘Het was al bekend dat vrouwen die tijdens een zwangerschap een hoge bloeddruk hadden of een zwangerschapsvergiftiging kregen, later meer risico lopen op hart- en vaatziekten.’ In haar onderzoek bekeek ze wat je kunt bereiken met vroegtijdige screening. Drost: ‘Ik adviseer om deze vrouwen een leefstijladvies mee te geven na de bevalling en ze regelmatig bij de huisarts te laten screenen op hoge bloeddruk.’

Hartcentrum

Binnen het Isala Hartcentrum te Zwolle staat een team van professionele en betrokken cardiologen, thoraxchirurgen en medewerkers klaar om patiënten met een grote diversiteit aan hartklachten te behandelen. Het Isala Hartcentrum excelleert op kwaliteit en professionaliteit. Naast patiëntenzorg staan opleiden en wetenschappelijk onderzoek hoog in het vaandel. Het Isala Hartcentrum heeft de ambitie om tot de Europese top te behoren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button