Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Dokterspost speciaal voor Oekraïners geopend in Zwolle

Zwolle – Zwolle kent sinds vrijdagmiddag een dokterpost voor Oekraïners. De zorgpost werd vandaag officieel geopend door wethouder Dorrit de Jong (Vluchtelingen en Zorg). Ze onthulde een bord met daarop de tekst “медична пошта” (medische post). De medische post is te vinden in het gebouw Breughel op de Oosterenk, het bedrijventerrein waar zo’n 500 Oekraïnse vluchtelingen wonen in omgebouwde kantoren. Zwolle is met een eigen zorgpost voor Oekraïners een van de voorlopers in Nederland

De zorgpost voor Oekraïners werd in maart vorig jaar, toen de eerste vluchtelingen binnenstroomden, snel en zo goed mogelijk geregeld. Inmiddels verblijven er ruim 550 Oekraïners op Oosterenk. Omdat niemand kan voorspellen hoe lang de oorlog in Oekraïne nog gaat duren, is het noodzakelijk de medische zorg voor de Oekraïense vluchtelingen professioneler en voor langere termijn in te richten.

wethouder Dorrit de Jong en woonbegeleider Oekraïne Ibrahim J asem onthullen het bord van de zorgpost. Foto © Pedro Sluiter

Zorgpost

De Zwolse huisartsen gaven eind vorig jaar aan hiervoor geen ruimte te hebben in hun praktijken, vanwege het huisartsentekort en de daarmee oplopende wachtlijsten. Daarom heeft het college van B en W besloten zelf een zorgpost in te richten. Ondanks dat de gemeente geen wettelijke grondslag heeft voor de organisatie van huisartsenzorg, voelt het college de maatschappelijke verantwoordelijkheid om ook Oekraïners goede medische zorg te bieden.

Wethouder Dorrit de Jong: “Zwolle wil een gastvrije gemeente zijn met groot hart voor alle inwoners, dus ook voor de Oekraïners. Goede en humane opvang van vluchtelingen betekent dat ook de toegang tot eerstelijns zorg goed geregeld is. Met deze zorgpost kunnen wij dit bieden.”

Medisch personeel

In de zorgpost kunnen Oekraïners van Oosterenk op werkdagen terecht bij twee waarnemend huisartsen, twee triageverpleegkundigen en twee praktijkondersteuners voor ggz-zorg. Met een eigen zorgpost voorkomt de gemeente dat de Oekraïners een beroep doen op de overbelaste reguliere zorg, de huisartsenpost of de Spoed Eisende Hulp. Ook ondervangt dit het probleem dat medewerkers van de opvanglocaties medische vragen krijgen die ze niet kunnen beantwoorden. De zorgpost blijft in ieder geval tot 1 april open. Hopelijk kan daarna de reguliere zorg het toch overnemen. Het college buigt zich momenteel over een aantal scenario’s mocht dit onverhoopt niet lukken.

Huisartsentekort

In de regio Zwolle is er al langer een tekort aan huisartsenpraktijken. Daarvoor is door de zorgverzekeraar Zilveren Kruis een taskforce ‘Huisartsen tekort’ opgericht die met alle betrokken partijen op zoek is naar oplossingen, zoals het openen van een nul-praktijk of het zorgen voor voldoende huisartsenzorg bij gebiedsontwikkeling.

Foto © Pedro Sluiter

Gerelateerde artikelen

Back to top button