BinnenstadKunst & CultuurNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

De verbouwing van de Grote Kerk in Zwolle is begonnen

Zwolle – De Grote Kerk in het centrum van Zwolle wordt verbouwd. Op 8 september vorig jaar is het startsein gegeven door de herinrichting van de eeuwenoude kerk. Nu  zijn de deuren echt op slot en is de aannemer gestart met de grote bouwwerkzaamheden. Zo wordt de kerk voorzien van een nieuwe houten vloer, komt er een nieuwe toiletvoorziening in en worden de portalen aan beide zijden vervangen door glaswerk.

Glazen portalen

Die portalen zitten aan de kant van de Grote Markt en aan de kant van het Grote Kerkplein.  Omdat ze recht tegenover elkaar liggen ontstaat er een doorkijk vanaf  het plein aan de achterzijde naar het plein aan de voorzijde van de kerk. Naast dat het de bezoeker meer moet uitnodigen om binnen te komen biedt de doorgang ook mogelijkheden om evenementen via de kerk te laten doorlopen.  In de glazen portalen komen elektrisch bediende glazen schuifdeuren.  En daarmee wordt het een stukje warmer in de kerk, die zeker in de winter altijd wel een beetje koud was met de altijd openstaande houten deuren.

Foto’s © Peter Denekamp

Licht en geluid

Ook het licht en het geluid in de kerk wordt aangepakt. De kerkzaal maakte altijd een wat donkere indruk,  de oude kandelaren voldeden niet meer. Daarom zijn er in de afgelopen weken nieuwe lampen aangebracht in de gewelven zodat de binnenruimte helder verlicht kan worden. Ook zijn er inmiddels lampen geïnstalleerd waarmee de kerkruimte in kleur kan worden belicht  en komt er een nieuwe geluidsinstallatie.

Foto: © Grote Kerk Zwolle

Stoelen, vloer en toiletten

Ook de inrichting van de ruimte zelf wordt aangepakt. Een deel van de banken gaat eruit zodat zodat er straks meer zicht komt op het koorhek, de dooptuin en de preekstoel.  De houten vloer onder deze banken en in het middendeel , inclusief de vloerverwarming, is ook aan vervanging toe en wordt helemaal vernieuwd. Doordat er nu een grotere ruimte ontstaat kan deze worden gebruikt tijdens evenementen. Door het flexibel inzetten van stoelen kan het aantal zitplaatsen op de behoefte worden aangepast. De komende tijd wordt ook gewerkt aan het verbeteren van de toiletvoorzieningen die nu minimaal zijn.

 

Het Academiehuis/Grote Kerk wordt in fasen verder geschikt gemaakt om als hart van de stad plaats te bieden aan tal van evenementen. Met dat programma is al een begin gemaakt in de afgelopen jaren. De Grote Kerk doet dat samen met onderwijs- en cultuurinstellingen in de stad.

De verbouwing duurt tot eind mei. Dan gaan naar verwachting de deuren voor het grote publiek weer open als alles meezit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button