BasketbalEconomieKoningsdag 2016Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

De TOP 10 veranderingen in Zwolle voor 2016

1. Veel nieuwe recreatie in Zwolle: Dinoland, Rebound Trampolinepark, Bowlen & Zo

In april 2016 hoop Bowlen & Zo haar deuren te openen. Boven het nieuwe Sligro pand komen bowlingbanen, glowmidgetgolf, snooker- pool- en biljarttafels en diverse restaurantformules.

trampoline dunkOok in april 2016 opent het Rebound Trampolinepark. Op bedrijventerrein De Vrolijkheid komt een 1500 vierkante meter groot park vol trampolines. Het de bedoeling dat er op nog grotere schaal gesprongen kan worden. Op De Vrolijkheid komen verschillende zones waarin geschakelde trampolines komen, maar ook een ruimte waar gebasketbald kan worden, schuin geplaatste trampolines staan en een ninja ruimte.

Foto: ©Joey Bisschop - Dinoland promotie op IJsbeeldenfestival Zwolle

In het oude Ecodrome opent op 12 februari 2016 het attractiepark Dinoland. Het park wordt verdeeld in Dinoland Indoor en Dinoland Adventure met onder andere een indoor speelparadijs, klimparcours, adventure tower, ontdekhal en speeltuin.  Bij elkaar zullen er meer dan 50 dino’s te zien zijn die worden afgewisseld met spannende speelactiviteiten.

2. Omgekeerd inzamelen restafval in heel Zwolle

Restafval ondergrondse container in Zwolle

Eind 2016 moet heel Zwolle het restaval in de speciale ondergrondse containers deponeren. Plastic verpakkingen, zuivel- en sappakken en blik mogen in de grijze container, het GFT afval in de groene container en het papier natuurlijk in de blauwe bak. Maar de rest moet de Zwollenaar straks naar de ondergrondse container wegbrengen. Ze staan als het goed is op loopafstand.

3. Start bouw: KFC, Burgerking, Subway Foodcourt, Primark, Pathé en verbouw ZARA

Foto: Reggeinvest - Foodcourt Zwolle

Dit jaar wordt, als de vergunning rond is, gestart met de bouw van het Foodcourt met de KFC, Burgerking en de Subway. Het komt op de plaats waar nu café de Vrolijkheid staat.

zara-logo-sDe ZARA komt dit jaar in het pand waar tot nu toe altijd de bibliotheek zat. Er moet nog verbouwd worden en ook de achterliggende parkeerplaats moet op de schop. De stadsarcheoloog gaat daar eerst kijken of er nog historische zaken in de grond zitten. ZARA zal voor de zomer waarschijnlijk openen.

primark bouw start dinsdagOnlangs is met de bouw van de Primark begonnen aan de Melkmarkt. Dit gaat nog wel een jaar duren.

Katwolderplein-Zwolle-NL-005-ARTOok de start van de  bouw van de Pathé bioscoop en parkeergarage heeft afgelopen maand plaatsgevonden. De bedoeling is om met de kerst 2016 de eerste films te tonen.

horecapaviljoen

Er liggen plannen voor een Horecapaviljoen voor Park de Weezenlanden. Jeroen Vrolijken, exploitant, weet nog niet wanneer de eerste paal van het horecapaviljoen precies de grond in gaat. Maar ze gaan uit van een spoedig verloop van het proces. Er volgen eerst nog wat procedures voor de nodige vergunningen etcetera. Dus datum even onbekend.

4. Parkeren in Zwolle wordt duurder

parkerenHet parkeren in de Zwolse binnenstad wordt 20 cent per uur duurder. Het gaat om de tarieven die gelden bij alle gemeentelijke parkeerplaatsen en parkeergarages. Het laagste tarief gaat van 0,80 cent naar 1 Euro per uur. Het hoogste tarief van 2,60 naar 2,80 Euro.

5. Koningspaar viert Koningsdag in Zwolle

Koning Willem Alexander, Koningin Maxima, CDK Ank Bijleveld (links) en burgemeester Henk Jan Meijer (rechts) | Foto: © Frank van Hienen - www.frankvanhienen-fotografie.nl Koning Willem Alexander, Koningin Maxima, CDK Ank Bijleveld (links) en burgemeester Henk Jan Meijer (rechts) | Foto: © Frank van Hienen - www.frankvanhienen-fotografie.nl

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren volgend jaar Koningsdag in Zwolle. Koningsdag wordt op 27 april 2016 gevierd, de verjaardag van Willem-Alexander. Dat is drie dagen eerder dan de viering van Koninginnendag, de voorloper van het koningsfeest. Volgend jaar valt de viering op een woensdag. Over het programma is nog niets bekend.

6. Belasting afval omlaag, OZB tarief omhoog

RovaAfvalstoffenheffing wordt voor één persoon € 212,48 (was € 215,38 in 2015)  en voor meer dan één persoon € 265,60 (€ 269,23). Het reinigingsrecht komt ter vervallen voor bedrijven.

 

huisGebruikers van bedrijfspanden die geen eigenaar zijn betalen gebruikersbelasting 0,2569%  (was 0,2460% ). Eigenaren van woningen betalen 0,1325% (was 0,1331%). Eigenaren van bedrijfspanden betalen 0,3176% (was 0,3042%).

7. Waterschap Groot Salland wordt Drents Overijsselse Delta

drents_overijsslese_delta_uw_waterschapVanaf 1 januari 2016 heeft het Waterschap Groot Salland een nieuwe naam: Waterschap Drents Overijsselse Delta Je kunt ze  bereiken via www.wdodelta.nl. Tot medio 2016 blijft Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gehuisvest in de huidige kantoren van de fusiepartners Reest en Wieden in Meppel (Blankenstein 540) en Groot Salland in Zwolle (Dokter van Thienenweg 1). Vanaf medio 2016 sluiten deze kantoren en opent WDODelta het nieuwe hoofdkantoor in Zwolle aan de Dokter van Deenweg 186 – 208.

8. Bibliotheek centrum vanaf 25 januari in Gemeentehuis Zwolle

Stadkamer bibliotheek Zwolle Centrum Diezerstraat - Foto: ©Joey Bisschop

Na 30 jaar zit vanaf vandaag de bibliotheek Zwolle niet meer in de Diezerstraat. Vanaf 25 januari is de Stadkamer bibliotheek ongeveer een jaar gevestigd in het Gemeentehuis van Zwolle aan het Grote Kerkplein. In 2017 wordt verhuist naar het definitieve pand aan de Zeven Alleetjes.

9. OV poortjes gaan dicht in de stationstunnel

OV poortjesVanaf het tweede kwartaal van 2016 gaan de OV-poortjes op het station Zwolle gefaseerd dicht. Aan de zuidkant staan in de nieuwe reizigerstunnel al poortjes, maar die zijn nog open. Zodra ze dicht gaan kunnen voetgangers de poortjes alleen nog met een OV-chipkaart of een speciale pas passeren.

 10. ROVA pas nodig voor vuilstort Hessenpoort

Rova pasVanaf 4 januari 2016 heb je als inwoner van Zwolle een ROVA-pas nodig om toegang te krijgen tot het milieubrengstation aan de Rijnlandstraat op de Hessenpoort. Een gewone identiteitskaart of paspoort wordt dan niet meer geaccepteerd.

Back to top button