Kunst & CultuurMagazineNieuws uit ZwolleVoorpagina

David Bade maakt in opdracht Ralph Keuning 6 schilderijen in atelier Curaçao

Onder de titel ‘SlowBade’ presenteert kunstenaar David Bade komend najaar in Museum de Fundatie in Zwolle een serie van zes grote schilderijen op doek. De serie wordt momenteel in Bade’s atelier op Curaçao gemaakt in opdracht van Fundatie-directeur Ralph Keuning. Hij daagde de schilder uit om nu eens niet met zijn gebruikelijke snelheid te schilderen, maar juist langzaam en doorwrocht. Eenmaal aangekomen in Nederland zal Bade de doeken opnieuw onder handen nemen. Het is voor de schilder een oefening in geduld, maar ook een avontuur in verf.

28788631462_4fab21bc2c_z

28788631652_8ff81060ff_z

28608453300_31ee903b40_z
Het werk van David Bade kenmerkt zich door zijn multimediale karakter en procesmatige aanpak. De kunstenaar is in zijn werk overal nadrukkelijk aanwezig, soms haast fysiek. In zijn schilderijen maakt hij zijn penseelstreek ondergeschikt aan de snelheid en dynamiek van het proces. Met de opdracht voor ‘SlowBade’ wil Museum de Fundatie in de eerste plaats de schilder David Bade over het voetlicht brengen. Wat gebeurt er met het werk van Bade als snelheid plaatsmaakt voor vertraging? Wat betekent het langdurig focussen op een onderwerp voor het uiteindelijke beeld? Wordt het een stapeling van motieven of juist verdieping en verstilling? De overzeese reis van de doeken van Curaçao naar Bade’s atelier in Nederland vormt sowieso een gedwongen pauze in het schilderproces, waarna Bade met frisse blik zijn werk weer oppakt. ‘SlowBade’ is met andere woorden een schilderkunstig avontuur, waarvan de hoofdrolspeler zelf ook niet weet hoe het zal aflopen.

David Bade put zijn ideeën uit zijn directe omgeving. Uit de overdaad aan prikkels filtert hij de dingen die hem op een of andere manier boeien. Dat kan iets bijzonders zijn, iets ongewoons, maar net zo vaak gaat het om wat de meeste mensen als trivialiteit beschouwen. Ook voor ‘SlowBade’ vormen die impulsen de ingrediënten van zijn kunst, die hij voor deze tentoonstelling echter niet rauw en op verschillende schotels opdient, maar – zo zegt Bade zelf – “gekookt, gesmoord en gestoofd, in één pot, op één doek.” Bade ondervindt op deze manier meer weerstand van het onderwerp, waardoor hij soms keuzes maakt die hij anders waarschijnlijk niet had gemaakt: “De schilderijen blijven zeuren in mijn hoofd. Ook dat is een consequentie van de vooraf genomen beslissing het proces zo lang mogelijk gaande te houden. Het moment waarop je het schilderij als klaar bestempeld, wordt daardoor belangrijker. Tegelijkertijd ligt het gevaar om te lang door te gaan altijd op de loer. Het is een wankel evenwicht.”

Het eerste contact tussen kunstenaar en museum dateert van vier jaar geleden. In 2012 maakte David Bade in opdracht van Museum de Fundatie en Mojo Concerts het twaalf meter hoge beeld Ins Blaue, dat in de zomers van 2012, 2013 en 2014 op het Lowlands- festival in Biddinghuizen stond en in de tussentijd getoond werd in de beeldentuin van Museum de Fundatie bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Sinds september 2014 staat het daar permanent. In mei 2014 was op diezelfde locatie in aanloop naar de Europese verkiezingen Bade’s tentoonstelling ‘Europe me’ te zien, waarmee hij reflecteerde op de Europese identiteit. Een installatie van Bade en Tirzo Martha, mede-initiatiefnemer van het Instituto Buena Bista op Curaçao, maakte vorig jaar deel uit van de tentoonstelling ‘Open’ in het museum in Zwolle, samengesteld door gastconservatoren Nick & Simon

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Founders: Deltion College, Hemmink B.V., Novon Schoonmaak, Rabobank IJsseldelta, O.de Leeuw B.V, Waanders, Wavin B.V., Wijzonol Bouwverven, Wilco Art Books, Windesheim. Tentoonstelling: DAVID BADE – SlowBade Periode: 1 oktober 2016 t/m 15 januari 2017 Locatie: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11.00-17.00

Gerelateerde artikelen

Back to top button