KabelkrantNieuws uit Zwolle

Dag tegen gas 27 maart

Zwolle – Het is tijd voor tegengas: meer onafhankelijkheid van andere landen zoals Rusland, betaalbare energierekeningen en wat liefde voor het klimaat. Hoe? Door te minderen in ons fossiele energieverbruik. Tijdens de Dag Tegen Gas op zondag 27 maart roept Natuur en Milieu Overijssel bedrijven, gemeenten, instellingen en de rest van Nederland op om elkaar te inspireren én activeren om energieverbruik structureel te verminderen.

De Natuur en Milieufederaties ondersteunen deze actie en stimuleren het gebruik van duurzame energie en energiebesparing. Zij roepen ook op om zondag het licht uit te doen.

Naar de website van Dag tegen Gas

Zeg dag tegen gas

Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen worden gemotiveerd om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen. Het is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt ondersteund door een brede coalitie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers en de Natuur en Milieufederaties.

Dag Tegen Gas is een steunbetuiging voor Oekraïne. Het heeft als doel om extra bewustzijn te creëren voor de rol van fossiele energie in de samenleving en hoe door gebruik ervan geldstromen richting Rusland in stand worden gehouden, energieprijzen blijven stijgen en de klimaatproblematiek niet wordt aangepakt.

Bespaartips

Op de website dagtegengas.nu zijn verschillende energiebesparende tips te vinden voor bedrijven, gemeenten, het onderwijs of particulieren. Bijvoorbeeld: verwarmt niet een leeg kantoor, laat lampen niet onnodig branden en maak van iedere dag een warme truiendag. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Dag Tegen Gas biedt zowel voor de individu als op bedrijfs- en overheidsniveau handvatten voor hoe structureel gebruik van fossiele energie gereduceerd kan worden. Alle initiatieven en deelnemende organisaties worden verzameld op het online platform.

Doe het licht uit

Om energie te besparen en om lichtvervuiling tegen te gaan, roept Natuur en Milieu iedereen op om zondag ook alle lichten uit te doen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kost er veel energie en heeft negatieve invloed op het ritme van zowel mens als dier. Meer informatie staat op Nacht van de Nacht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button