KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

D66 Zwolle en PvdA Zwolle over Nooterhof

Zwolle – Dinsdag 9 november debatteerde de Zwolse gemeenteraad over de plannen voor natuur- en milieueducatie en de Nooterhof. Na bijna vier jaar wachten kwam het college eindelijk met een plan voor de toekomst waarin de Nooterhof de plek wordt voor natuur- en milieueducatie waar jong en oud kunnen genieten en spelen. PvdA en D66 zijn tevreden, maar willen dat de Nooterhof meer financiële ruimte krijgt. Beide partijen dienen hiervoor een amendement in bij de begrotingsbehandeling op vrijdag 12 november.

Doordat het Rijk met extra geld komt voor de gemeente Zwolle kan het college nu een heel aantal investeringsvoorstellen doen. De Nooterhof is daar één van en krijgt €150.000 euro per jaar.

Afhankelijk van de natuur

Natuur, energie, gezondheid en klimaat is ontzettend belangrijk vinden D66 en PvdA en een investering in een levendige natuurrijke speel- en ontdekplek zoals de Nooterhof vinden zij dan ook volkomen terecht. “Voor de toekomst is het belangrijk dat jong en oud natuur op een leuke manier ervaren en beseffen dat we er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Onze toekomst en gezondheid zijn er van afhankelijk,” aldus Sonja Paauw van D66.

“Wij vinden het dus belangrijk dat mensen kennis hebben van natuur en milieu. Onbekend maakt immers onbemind. Betrokkenheid bij planten en dieren ontstaat wanneer je zelf kan ervaren en beleven,” zegt Mart oude Egbrink van de PvdA. Beide partijen roepen al jaren dat de Nooterhof dé plek voor natuur- en milieueducatie is en dat het park in oude glorie hersteld zou moeten worden. “Dat gaan we dus eindelijk doen, met een mooi plan voor natuur- en milieueducatie , maar met een minimale basis voor de Nooterhof,” aldus Paauw. Beide partijen stellen dat bijvoorbeeld de renovatie van het Earthship (die hard nodig is) ontbreekt bij de voorgestelde investeringen. Ook is het nogal kinderachtig om de horeca inkomsten van € 5.000 van de investeringen af te trekken. De € 60.000 om het park het hele jaar door open te houden is nogal mager, zeker als je bedenkt dat de natuur- en milieumakelaar bij de gemeente zelf meer dan een ton kost en de komende twee jaar zelfs bijna twee ton.

“Het zwaartepunt zou bij de Nooterhof moeten liggen wat ons betreft, de mensen daar moeten de ruimte krijgen om het plan tot volle bloei te brengen,” aldus oude Egbrink.

Gerelateerde artikelen

Back to top button