KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Corona-proof-Boomfeestdag op 17 maart in Zwolle

Zwolle – Op woensdag 17 maart vierde Zwolle een Corona-proof-Boomfeestdag. Ook dit jaar deden Zwolse kinderen weer mee aan de traditie van het planten van een boom. Vanwege het Coronavirus is de landelijke Boomfeestdag dit jaar verplaatst naar 10 november 2021. De gemeente Zwolle en ROVA vonden het te belangrijk om het moment zomaar uit te stellen en organiseerden daarom een Boomfeestdag in aangepaste vorm. Wethouder William Dogger gaf het startsein waarna hij op voldoende afstand met enkele kinderen de eerste bomen plantte.

Verschillende boomsoorten

De leerlingen van Het Saffier uit Stadshagen plantten met behulp van ROVA 14 bomen naast de school. De medewerkers van ROVA voor het beheer van de buitenruimte hadden het voorbereidende werk al gedaan. Zo konden de leerlingen zelf de grond om de boom erin scheppen en de plantgaten dichtmaken.

De leerlingen plantten verschillende soorten bomen. De combinatie van een hartbladige Els, tamme Kastanje, Sierappel, zoete Kers, Honingboom, Winterlinde, Hollandse Linde en Iep zorgen voor een grote diversiteit aan bomen. De bomen zijn broedplekken voor vogels en de vruchten ervan zijn een belangrijke voedselbron. De variatie in de aanplant van bomen is belangrijk voor het evenwicht in de natuur en een goede biodiversiteit.

Belang

De gemeente en ROVA vinden het belangrijk dat de boomfeestdag toch in aangepaste vorm door kon gaan. William Dogger: ”Naast het belang van bomen voor de stad is de Boomfeestdag ook belangrijk voor de kinderen zelf. Door deze actie is Zwolle weer een aantal bomen rijker. En als we de kinderen enthousiast kunnen maken over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later weer overbrengen op anderen. Zo zorgen we voor het buitengeluk van de Zwollenaren nu en in de toekomst.”

Vervolg

De landelijke Boomfeestdag is uitgesteld naar 10 november. Ook dat moment grijpen de gemeente en ROVA aan om de kinderen bewust te maken van het belang van bomen, want ook dan wordt in Zwolle weer een boomfeestdag georganiseerd.

Samenwerking

De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA.

Gerelateerde artikelen

Back to top button