LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Coming Out Day Zwolle: ‘ Het is nog steeds nodig hier aandacht aan te geven’

Zwolle –  Maar liefst 2 regenboogvlaggen wapperden donderdag  in de top van de Peperbus want het was Coming out Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de positie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Zwolle besteedt als Regenboogstad extra aandacht aan deze speciale dag. Dat was dan ook goed te zien. Naast de Peperbus, hesen ook het stadhuis, scholen en vele winkeliers en horecagelegenheden in de stad de vlag.

Liefde is Liefde

Eigenaresse van Kunst & Klieder in de Sassenstraat is enthousiast over deze dag.” Het maakt niet uit van wie je houdt.  Het COC kwam vijf jaar geleden bij mij langs om te vragen  of ik mee wilde doen en waarom het zo belangrijk is dat hier aandacht voor is. En kijk! Ook de Sassenpoort doet mee. Het zou het mooiste zijn als de hele straat mee zou doen want liefde is liefde’.”

Onderwijs

Naast de vlaggen bij de winkeliers en de overheidsgebouwen hadden ook veel scholen de vlag in stok. Op het Deltion Colege was een stand van GSA aanwezig. Een medewerkster van homobelangenvereniging COC staat studenten te woord: “Het is nog steeds nodig. Het gaat de goede kant op, maar het blijft nodig om hier te staan.”  Femke Hendriksen van het GSA vult aan. ” We hopen het wat meer bespreekbaar te maken binnen de school. Het is nu nog rustig, maar door zonnebrillen uit te delen hopen we in gesprek te komen met de leerlingen.”

Ook in het speciaal onderwijs was er tijdens de lesdag aandacht voor de Coming out Day. Een docent op de Ambelt vertelde zijn persoonlijke verhaal voor een zaal vol met leerlingen wat aardig wat indruk maakte.

Coming Out Day

Coming Out Day wordt sinds 2009 op elke 11 oktober gevierd om de sociale acceptatie van de LHBTI-community te bevorderen. Voorheen was dat elk jaar met een bepaald thema, vanaf 2014 gaat  over het algemene recht ‘om jezelf te zijn.’  In Zwolle maken ze zich extra sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen. De stad is dan ook één van de Regenboogsteden in Nederland.

 

Regenboogfestival

Precies één week na Coming Out Day is er in Zwolle een speciaal festival. De gemeente Zwolle, provincie Overijssel, Deltioncollege, COC Zwolle, Natuurlijk Samen en Artikel 1 Overijssel organiseren dan het Regenboogfestival. Deze dag staat geheel in het teken van diversiteit. Iedereen die geïnteresseerd is, of beroepsmatig met dit thema te maken heeft, kan deelnemen.

Bezoekers kunnen tijdens het festival meedoen aan verschillende workshops over religie & LHBTI, Sport & LHBTI, Roze Ouderen en veiligheid & LHBTI. Politicoloog en jongste opniniemaker van Nederland Mounir Samuel is de dagvoorzitter.

 

Aanmelden Regenboogfestival

Gerelateerde artikelen

Back to top button